La începutul acestui an, administrația locală a comunei Mihail Kogălniceanu a depus, la instituția abilitată de mediu din Constanța, un proiect pentru înființarea unei rețele de infrastructură rutieră și sistematizarea cartierului Sud.
Obiectivul de investiții se referă la asfaltarea unui număr de unsprezece străzi, în lungime totală de 5,24 km, amenajarea a trei zone destinate parcării pentru autoturisme și amenajarea a două intersecții de tip giratoriu cu DJ 222 și trei intersecții la nivel cu DJ 222.
După două luni, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a dat undă verde proiectului: a decis, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de analiză tehnică, că proiectul „Înființare rețea de infrastructură rutieră și sistematizare Cartier Sud“, propus pentru intravilanul comunei Mihail Kogălniceanu, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
Prin proiect se propune realizarea infrastructurii rutiere și a sistematizării cartierului, prin următoarele lucrări: unsprezece străzi în lungime totală de 5,24 km; trei zone destinate parcării pentru autoturisme; două intersecții de tip giratoriu cu DJ 222; trei intersecții la nivel cu DJ 222. Suprafața afectată de lucrări este de 70.000 mp.
Structura rutieră va fi prevăzută cu strat de uzură din beton asfaltic, strat de legătură din beton asfaltic, două straturi de piatră spartă. Trotuarele vor avea o structură de 10 cm beton amprentat armat cu plasă sudată, hârtie Ktaft și 12 cm piatră spartă. Trotuarele vor fi încadrate de o bordură 20×25 cm, la marginea părții carosabile, și o bordură 10×15 cm, la exterior.
Spațiile verzi vor fi realizate dintr-un strat de 20 cm pământ vegetal înnierbat și vor fi încadrate cu bordură. Au fost prevăzute sisteme de irigații a spațiilor verzi, prin aspersoare.
Canalizarea pluvială va fi realizată din conducte PVC, prin intermediul gurilor de scurgere, și vor fi evacuate în emisar (canal existent amplasat în nordul cartierului), după ce vor trece prin separatoare de hidrocarburi.
Iluminatul public se va realiza prin stâlpi cu corp de iluminat tip LED.
Obiectivele generale ale proiectului sunt accelerarea creșterii economice a teritoriului comunei Mihail Kogălniceanu, îmbunătățirea gradului de atractivitate și accesibilitate a teritoriului localității, aducerea în circuitul economic al comunei a unei suprafețe de 21 de hectare. Totodată, această lucrare va rezolva, conform memoriului de prezentare, problemele legate de solicitările de amplasamente pentru locuințe.
Valoarea investiției, conform devizului general, este de 30.773.555,47 lei, fără TVA. Perioada de execuție propusă pentru finalizarea lucrărilor este de 21 de luni, dintre care trei luni alocate pentru proiectare.
Loredana MIHAI
Citește și: