După promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuințelor, a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, aceasta va intra în vigoare peste șase luni, în noiembrie a.c.
Printre modificarile aduse legislației se numără creșterea prețului asigurării obligatorii: 130 de lei pe an, față de aproape 100 de lei pe an în prezent, pentru locuințele de tip A, cele contruite din beton, fier, lemn sau cărămidă. Pentru locuințele de tip B, cele construite din cărămidă nearsă sau cele din chirpici, prețul rămâne de 50 de lei.
Proprietarii care nu vor încheia asigurarea obligatorie a locuinței vor fi amendați, cu 100 până la 500 de lei, iar banii vor intra direct în bugetul administrațiilor locale. Astfel, primarii vor fi interesați să aplice această lege, mai ales că PAID le va facilita accesul la lista actualizată a proprietarilor care au încheiat polițe de asigurare, prin acordarea dreptului de acces în baza de date a PAID. Iar polițiștii locali vor aplica amenzile.
Compartimentele de specialitate ale primăriilor vor transmite semestrial, începând cu data de 15 ianuarie 2024, scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat contracte PAD pentru locuințele pe care le dețin în proprietate.
Polița PAD acopera riscurile de cutremur de pământ, alunecare de teren și inundații ca fenomene naturale, care genereaza prejudicii materiale.
Sumele maxime acordate în caz de daune sunt:
- 100.000 de lei, pentru locuințele de tip A,
- 50.000 de lei, pentru locuințele de tip B.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat modificările Legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor pe 12 aprilie 2023, anterior proiectul de lege fiind adoptat de Senat.
V.I.