Primarul Chelaru: „De anul viitor, Primăria Năvodari nu va mai acorda subvenții pentru căldură“

0
2600

Peste 1.000 de năvodăreni nu mai au căldură în apartamente. Pentru că majoritatea au datorii către Termica Distribuție Năvodari, deci și aceasta către UT Midia. Primarul Florin Chelaru a explicat, într-un interviu Focus Press, că administrația locală nu poate plăti datoriile locuitorilor, ci doar să le acorde suvenția pentru căldură. Iar de la anul, nici aceasta.

„Nu mai este în gândul și în dorința oamenilor să aibă sistemul de încălzire centralizat. Acesta este un adevăr. Există mai multe probleme pe acest proiect, și anume nu pot să las și să mai măresc subvenționarea pentru că nu este corect față de cei de la case, care nu au primit niciodată nicio subvenție. Cei de la blocuri care nu mai sunt racordați nu mai primesc nici ei nimic, nicio subvenție. Iar alții, care nu plătesc, dar primesc ajutorul de încălzire, tot spun că vor căldură“, ne-a declarat primarul Florin Chelaru.

În Năvodari au mai rămas doar 1.500 de locuitori racordați la sistemul centralizat de încălzire, din maximumul de 10.000, din unsprezece puncte termice, două fiind anulate. Dar majoritatea nu-și plătesc facturile, deși primesc subvenția de la Primărie. Și nici nu vor să se racordeze la gaze.

„Nu pot să îi conving eu să treacă la gaze. Este jocul pieței. Eu vreau să las lucrurile exact ca într-o piață liberă. Cei care rămân, nu pot să le spun «plecați», este anormal, nu vreau să am acest mesaj. Vreau să las la liberul arbitru al fiecărui năvodărean. Sunt destul de mulți datornici, oamenii nu plătesc, așa că s-au strâns din urmă cel puțin 20 de miliarde de lei, mai sunt și datorii de la certificatele verzi pe care cetățenii nu le-au plătit, și mai avem UT Midia care spune că vrea bani pentru a porni căldura.

(…) nu sunt în situația să iau banii orașului să plătesc toate datoriile, nu am bază legală. Primăria nu poate să plătească datoriile oamenilor. Primăria este un beneficiar, care își plătește exact partea lui. Dacă prin Consiliul Local hotărâm să plătim o diferență de gigacalorie, atunci pentru mine, ca primar, este sfânt să o plătesc. Dar atât, nu datoriile populației către Termica Năvodari“, a explicat edilul-șef.

Deoarece au mai rămas puțini năvodăreni racordați la sistemul centralizat de încălzire, din 2022 Primăria nu va mai acorda subvenții pentru gigacalorie. În acest fel, există egalitate între cetățeni: și cei care locuiesc la case, și cei care locuiesc la bloc dar sunt racordați la gaze, și cei care încă sunt racordați la sistemul centralizat.

„Există oameni care au gaze pe scara blocului, dar 80% din ei nu vor să se racordeze. Unii nu au bani să se racordeze și nici bani să plătească ceea ce consumă, dacă s-ar racorda. Ca să fiu mai clar, anul ăsta este ultimul an când mai putem să oferim diferența de tarif la cei care au rămas, de anul viitor vom închide. (…) Dacă eram un gen de primar cu o doctrină liberală, de doi ani nu mai exista căldură în Năvodari, pentru că sistemul este ineficient, dar îl susținem pe considerente social-democrate, pentru cei care nu au posibilități, dar își plătesc impozitele pe clădire“, a declarat Chelaru.

M.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.