Primarul Constanței, Vergil Chițac, a explicat de ce se deschid alte șantiere în oraș înainte de a fi închise cele în lucru.
„Dragi prieteni, Constanța «este un șantier» pentru că așa trebuie să fie. Din păcate, altă variantă pentru a repara ceea ce este stricat nu avem. Fie ne asumăm o perioadă de vaste lucrări pentru a reclădi orașul (la propriu!), fie lăsăm totul cum era înainte, ne strângem lucrurile și așteptăm să treacă timpul. Acesta e răspunsul, foarte pe scurt, pe care îl acord acelora care se declară scandalizați de lucrările din oraș“, a declarat primarul Vergil Chițac.
Edilul-șef a precizat că se lucrează, în același timp pe strada Ștefan cel Mare și pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu – și se vor mai deschide alte șantiere – deoarece acestea sunt proiecte distincte, finanțări europene diferite și în cel mult 30 de zile de la semnarea contractelor cu firmele care realizează lucrările, acestea trebuie demarate. Altfel se vor pierde finanțările.
În plus, primarul a declarat că toate lucrările care se desfășoară acum sunt în grafic.
„Fiecare proiect de infrastructură (str. Ștefan cel Mare și împrejurimile, B-dul Lăpușneanu – 1 Decembrie și cele care urmează să fie deschise) reprezintă investiții distincte, de sine stătătoare, având la bază contracte și finanțări diferite. Toate proiectele demarate și cele care vor începe în curând sunt finanțate, în proporție de 98%, din fonduri europene nerambursabile. Iar aici legea este foarte clară și nu lasă loc de interpretări: suntem obligați ca în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului cu antreprenorul să începem lucrările, altfel pierdem banii. Și nu vorbim de mărunțiș, ci de zeci de milioane de euro, bani pe care Constanța nu are de unde să îi asigure pentru dezvoltare. S-a întâmplat deja așa ceva în cazul Parcului Arheologic, constănțenii au plătit scump, prea scump, ceva ce puteau obține gratuit. Așadar, nu puteam aștepta finalizarea lucrărilor pe B-dul Lăpușneanu pentru a le demara pe cele din zona Ștefan cel Mare și nici invers. Am primit banii, trebuia să începem lucrările sau îi pierdeam.
Toate șantierele deschise la bulevarde au termen de execuție de 18 luni și suntem în grafic cu acestea. La B-dul Lăpușneanu, odată ce am decopertat trotuarele dinspre Parcul Tăbăcărie, am descoperit că acestea urmau să se prăbușească în scurt timp și a fost nevoie să construim un zid de sprijin, lucrare neprevăzută la momentul proiectării. În ceea ce privește șantierul Ștefan cel Mare, mergem în urma furnizorilor de utilități, cărora le-am impus să își schimbe graficele de lucrări și să prioritizeze schimbarea conductelor în această zonă. Altfel, conform graficelor RAJA și a ex-RADET, curând ar fi fost nevoie să distrugem ce s-a construit cu efort și bani mulți pentru ca aceștia să își execute propriile lucrări. O situație complet absurdă, pe care, din păcate, o întâlnim des în toată țara.
Constănțeni, înțelegem că lucrările generează disconfort, acest lucru este dincolo de orice îndoială, dar vă invit să gândim pragmatic: dacă nu am fi deschis niciun șantier până acum era mai bine? De când «a transforma orașul în șantier» a devenit un lucru negativ? Acesta reprezintă cel mai solid argument că noua echipă de la Primăria Constanța este aici pentru a face treabă. Vrem să reparăm acest oraș, să îl punem pe picioare și să-l dezvoltăm, nu să-l privim impasibili cum devine o ruină.
Așa este, toate lucrurile bune vin și cu un cost. În cazul nostru, costul se reduce doar la o perioadă de stres, nervi și disconfort, pentru că banii ni-i dau alții. E prea mult? În ceea ce mă privește, sunt convins că datorăm asta Constanței, atât de greu încercată față de alte orașe care au trecut deja prin etapa disconfortului. Noi, cei din echipa Primăriei, putem doar să vă asigurăm că va merita tot efortul. Pe deplin“, a concluzionat primarul Vergil Chițac.
V.I.
Nu se scandalizeaza nimeni CA se lucreaza. Lumea se scandalizeaza de modul CUM se lucreaza. Luam exemplu Lapusneanu, pe care il da si domnul primar: s-a distrus tot bulevardul de la city la papadie. De cate ori trec pe acolo vad maxim o echipa de 5 oameni, din care unu e pe excavator, unul da la lopata, 3 stau. Atat, pe toata distanta. In 5 oameni se va termina lucrarea in 2041.
De asemenea, tot pe exemplul Lapusneanu: s-a descoperit ca urma sa se prabuseasca, lucru neprevazut. Pai daca nu ati prevazut treaba asta inseamna ca nu s-a facut niciun studiu, ati dat drumul pe genunchi la proiect. Orice echipa de geolog + topograf (competenti) ar fi vazut asta din timpul studiilor.
Aurel Vlaicu: se „lucreaza” deja de 2 ani. Si pun intre ghilimele lucreaza, pentru ca, la fel ca pe Lapusneanu, poti merge kilometri intregi pana sa vezi picior de muncitor. Si oriunde „termina”, trebuie refacuta lucrarea pentru ca asfaltul e mai prost si mai denivelat ca inainte. La fel si pe mamaia, dinspre statiune spre pescarie.
Pe bd tomis sa mai discutam despre celebrul excavator care a stat aaaabsolut degeaba luni intregi in mijlocul intersectiei ?
La asta ne referim cand ne plangem, la incompetenta cu care se executa lucrarile, la „neprevazutul” asta care ne-a disperat inca de pe vremea lui Mazare – amintim pod ipmc ? – si care ar trebui sa fie foarte prevazut de oameni competenti. Ne plangem ca orice lucrare care in orice tara civilizata s-ar face in 1 luna, la noi dureaza 3 ani.
Ne ingrozim cand se deschide un santier nou NU pentru ca nu vrem sa se repare, ne ingrozim pentru ca nu stim cand / daca se va mai termina vreodata.
Nimic despre Stefan cel Mare ,strada ravasita de Mazare in urma cu 10 ani pentru modernizare (adica vanzarea dalelor executate de firmele lui)…Acuma se va face modernizarea modernizarii ptr.a impinge bani firmelor de casa .Nu erau buni stalpii de iluminat pusi de gasca Mazare ,erau pe centrul strazii si aveau doar cate 3 beculete.Acuma se pun alti stalpi ,pe 2 randuri ca sa iasa paraiu .Intrebare :cum rezolva primaria cu desfiintarea stalpilor existenti ,acestia fiind mijloace fixe ale comunitatii ? Se fac comisii de casare ,la miezul noptii ? Curtea de conturi nu are nimic de intrebat ?
Ce promitea in campanie și ce face acum ?