După ce în urmă cu puțin timp, Primăria Constanța a transmis, la solicitarea Focus Press, că nu a aplicat sancțiuni antreprenorilor, în baza contractelor de reabilitare a marilor bulevarde, primarul Vergil Chițac a inițiat trei proiecte de hotărâre prin care propune consilierilor locali majorarea contractelor. Acestea se află pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Constanța, de marți, 10 octombrie 2023.
Este vorba despre proiectele: „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gară CFR și stațiunea Mamaia“, „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“ și „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“.
Primarul Vergil Chițac a spus, recent, într-o ședință de Consiliu Local, că firmele sunt în termen. În ședința ordinară a Consiliului Local din data de 28 septembrie 2023, liderul consilierilor locali USR Constanța, Florin Cocargeanu, l-a întrebat pe primarul Constanței, Vergil Chițac, cu cât au fost penalizate firmele care se ocupă de lucrări. Acesta a răspuns, în cele din urmă, la insistențele fostul viceprimar USR: „De ce să îi penalizăm dacă sunt în termen? Nu și-au terminat contractul. Aveți exercițiu. Puneți o întrebare pe 544“.
Cu cât ar putea fi majorate contractele și care ar urma să fie valoarea totală:
„Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gară CFR și stațiunea Mamaia“ (14,42%) – 113.841.931,54 lei, cu TVA
„Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“ (13,70%) – 111.971.468,41 lei, cu TVA
„Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“ (11,62%) – 81.613.958,36 lei, cu TVA
captură foto: HCL (Primăria Constanța)
În referatele de aprobare ale proiectelor, semnate de primarul Vergil Chițac, se arată:
„Contractul de execuție lucrări se derulează în baza prevederilor H.G. nr. 1/2018 1/2018 din 10 ianuarie 2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, care impune, conform clauzei Clauzei 48 ajustarea prețurilor din oferta inițială în raport cu evoluția indicelui total de cost în construcţii stabilit de Comisia Naţională pentru Statistică”.
În proiectele de hotărâre se modifică articolul 1 din HCL: 98/2019, 99/2019 și 100/2019, privind indicatorii tehnico-economici.
Atunci, valoarea totală estimativă a proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gară CFR și stațiunea Mamaia“ era de 91.361.641,40 lei, cu TVA, pentru „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“, valoarea totală estimativă era de 89.854.757,70 lei, cu TVA, în timp ce pentru proiectul „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“, valoarea totală estimativă era de 69.800.962,02 lei, cu TVA.
Câteva detalii despre proiecte
De lucrările de reabilitare a Bulevardului Lăpușneanu se ocupă Hidro Salt B 92 din București, în asociere cu Trace Group Hold PLC din Bulgaria. Este vorba despre proiectul „Îmbunătățirea mobilităţii în municipiul Constanţa, între Gara CFR şi staţiunea Mamaia“. Contractul a fost semnat în luna martie a anului 2021. Primarul Constanței, Vergil Chițac, spunea, în luna martie a.c., într-un interviu acordat cotidianului Focus Press, că reabilitarea Bulevardului Alexandru Lăpușneanu va fi finalizată în lunile iulie – august din acest an, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Proiectul trebuie să fie implementat în totalitate până la sfârșitul anului.
În data de 25 mai 2021, a fost încheiat contractul privind achiziția și contractarea execuției lucrărilor de construcții în cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“, între Primăria Constanța și Meva Concept SRL. În contract se arată că durata de execuție este de 540 de zile. Durata perioadei de garanție este de 84 de luni. În urmă cu câteva luni, firma lui Viorel Farcaș, Mooz Services SRL, a preluat mai multe lucrări care se execută în centrul Constanței, inclusiv pe strada Ștefan cel Mare, de la Meva Concept, antreprenorul general.
În luna octombrie a anului 2021, Primăria Constanța și firma Electrogrup SA, din Cluj, încheiau un contract pentru achiziția și contractarea execuției lucrărilor de construcții în cadrul proiectului de investiții „Îmbunătățirea Mobilității în Municipiul Constanta, Zona Bd. 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“.
Petruț IACOB
Citește și:
Ar trebui să facă recepția cum trebuie la bulevardul 1mai este și o gaura in dreptul scolii tip canalizare.Denivelari, asfaltul adunat în stațiile de autobuz și mai câte!Vopseaua trasată de prostată calitate se șterge cam repede!
Pfff baaai. Nene cum ai gândit pe Ferdinand cu trei benzi de mers tu sigur ai ceva. La mansarda. Da.ti refres restarteaza.te……