Primarul Iașiului, Mihai Chirica pus sub acuzare de DIICOT în Dosarul „Asimionesei”

0
96
Primăria Iași. FOTO Facebook

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat în cursul zilei de 26 aprilie, 23 de percheziții domiciliare, în municipiile Iași și București. 26 de persoane au fost conduse la audieri. Printre aceștia s-ar afla și Mihai Chirica, primarul Iașiului, potrivit reporteris.ro.

La data de 26 aprilie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșiri infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată și instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual.

Din cercetări a reieșit că, grupul infracțional organizat ar fi avut și ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituții publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituție publică, utilizându-se manopere dolosive și documente falsificate, în paguba autorității deliberative.

Toate acestea ar fi avut consecință inducerea în eroare a instituției publice și maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituția publică ar fi fost deposedată de terenul pe care l-ar fi adus ca aport în cadrul asocierii inițiale, ieșit definitiv din folosința sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii.

Obligațiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituția publică nu ar fi fost respectate și nu ar fi fost edificată o pensiune, conform autorizației de construcție, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice.

De asemenea, ar fi fost dezmembrat și cedat ilegal dreptul de folosință asupra terenului instituției publice, fără acordul acesteia.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei.

Investitorii, respectiv familia Asimionesei, potrivit reporteris.ro au construit un bloc pe un teren primit gratis de la Primarie si au vândut apartamente de un milion de euro.

Aceste ilegalități au permis familiei Asimionesei, care dețin cotidianul BZI, să obțină venituri rapide de peste 1 milion de euro, oferind, la schimb, primarului Mihai Chirica și echipei sale de conducere protecție mediatică și sprijin propagandistic.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane.

De asemenea, au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise de D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași.

În baza probatoriului administrat în cauză, procurorii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de 4 persoane și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de 7 persoane.

Activitățile au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al polițiștilor de combatere a criminalității organizate din București, Bacău și Vaslui.

La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și ai Serviciului de Acțiuni Speciale Iași.”

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.