Primarul Timofte din Nicolae Bălcescu, condamnat

0
513
Dumitru Timofte. FOTO: Facebook

Dumitru Timofte, primarul din Nicolae Bălcescu, a fost condamnat, de Judecătoria Constanța, la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare.

„(…) condamnă pe inculpatul T.D. (…) la pedeapsa închisorii de 1 an și 3 luni pentru săvârșirea infracţiunii de instigare la fals intelectual. (…) interzice inculpatului T.D., cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) ?i b) C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. În baza art. 65 alin. (1) C. pen., interzice inculpatului T.D., cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) C.pen., de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, până când pedeapsa principală a fost executată sau considerată ca executată.

(…) condamnă pe inculpatul T.D. la pedeapsa închisorii de 1 an și 3 luni pentru săvârșirea infracţiunii de instigare la fals intelectual. (…) condamnă pe inculpatul T.D. la pedeapsa închisorii de 1 an și 3 luni pentru săvârșirea infracţiunii de instigare la fals intelectual.

În temeiul art. 38 alin. (1) C.pen. – art. 39 alin. (1) lit. b) C.pen., aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an și 6 luni, pe care o sporește cu 1/3 din celelalte pedepse (10 luni), rezultând pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen., pe durata termenului de supraveghere obligă inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii și documente de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen, impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Căminul Pentru Persoane Vârstnice sau la Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă “Sf.Apostol Andrei” Constanţa, pe o perioadă de 90 de zile, în condiţiile art. 57 din Legea nr. 253/2013 (inculpatul exprimându-şi acordul în acest sens).

(…) În baza art. 45 alin. (1) C. pen., inculpatul execută pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) ?i b) C. pen. pe o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. În baza art. 45 alin. (5) rap. la art. 45 alin. (1) C. pen., inculpatul execută, în măsura în care pedeapsa închisorii devine executabilă, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) C. pen. de la momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare și până când pedeapsa principală a fost executată sau considerată ca executată.

În temeiul art. 25 alin. (3) C.proc.pen., desfiinţează înscrisurile ce s-au dovedit a fi falsificate, respectiv adresa nr. 10177 din 02.11.2017 (atât cea emisă către A.N., cât și cea emisă către S.C. P… S.R.L., prin reprezentant legal A.N.) aflate la filele 10 și 13 d.u.p. vol. 1, şi procesul-verbal de şedinţă a Consiliului Local Nicolae Bălcescu din 18.10.2017, tipizat – forma letrică, în numele Primăriei Nicolae Bălcescu, – doar parţial cu privire la menţiunile falsificate – punctul 7 Diverse, pagina finală, paragraful I şi IV – filele 1-4 vol.1 d.u.p.).

În temeiul art. 274 alin. (1) C.proc.pen., obligă pe inculpat să plătească în favoarea statului suma de 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 2000 lei este aferentă urmăririi penale.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Astfel, sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de primarul din Nicolae Bălcescu.

Potrivit procurorilor, Dumitru Timofte, în calitatea de primar, a semnat și a atestat, în mod nereal, în 2017, că aleșii locali au aprobat un schimb de terenuri agricole între Consiliul Local Nicolae Bălcescu și o societate comercială. În același timp, acesta a fost acuzat că a exercitat presiuni asupra unei alte inculpate, Mihaela Petcu, secretar al comunei, pentru a semna și atesta, în mod nereal, că a fost aprobat de consilieri acest schimb de terenuri.

Și Constantin Puşcaşu, în calitate de consilier local, preşedinte de şedinţă, a semnat şi a atestat, în mod nereal, în cuprinsul procesului-verbal de şedinţă a Consiliului Local Nicolae Bălcescu din 18.10.2017, că s-a adoptat respectivul proiect de hotărâre.

Cei doi inculpaţi au recunoscut săvârşirea infracţiunilor, respectiv fals intelectual, şi au încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.