Municipalitatea își dorește să construiască Palatul Culturii în Constanța. Acesta este cel mai ambițios proiect al Primăriei Constanța, în domeniul cultural, după cum a precizat pentru Focus Press, Dorin Popescu, coordonatorul strategiei culturale a municipiului Constanța și unul dintre consilierii primarului Vergil Chițac. Nu a fost oferit un termen pentru începerea lucrărilor, iar momentan nu a fost identificat un spațiu pentru realizarea acestui obiectiv. Totodată, primele discuții „consolidate” cu partenerii locali, în privința acestei teme, ar putea avea loc până la finalul anului. Se are în vedere realizarea proiectului până la finalul perioadei de implementare a actualei strategii culturale, anul 2031, a mai precizat Dorin Popescu pentru Focus Press.
Răspunsul integral oferit de coordonatorul strategiei culturale a municipiului Constanța:
„Construirea unui Palat al Culturii în municipiul Constanța reprezintă cel mai ambițios proiect al municipalității și comunității locale în domeniul cultural și, totodată, obiectivul maximal al demersurilor de îmbunătățire și multiplicare a infrastructurii culturale locale.
Marea majoritate a experților și specialiștilor consultați în procesul de elaborare a Strategiei culturale s-au pronunțat pentru asumarea unui obiectiv de mare amploare de acest gen în cadrul Strategiei, iar construirea unui Palat al Culturii a fost asumat ca obiectiv central în domeniul cultural și de către municipalitate, a cărei viziune de dezvoltare culturală a urbei include multiplicarea substanțială a spațiilor destinate activităților în domeniu.
Construirea unui Palat al Culturii în municipiul Constanța reprezintă, în acest sens, de bună seamă, un proiect cultural major pe termen mediu și lung, care necesită un dialog permanent și suplimentar între administrație și comunitate, un proiect care este avut în vedere pentru a fi realizat până la finele perioadei de implementare a actualei Strategii, anul 2031. Pentru identificarea soluției optime privind crearea acestuia este nevoie de multiple discuții suplimentare între instituțiile relevante în plan local și comunitatea culturală, cu luarea în calcul a unor modele de bune practici existente în plan național și european, cu identificarea și utilizarea unor surse multiple de finanțare.
Municipalitatea a identificat mai multe modele de bune practici și soluții în domeniu, care vor fi discutate cu partenerii locali, în multiple formate. Se analizează în detaliu și posibilitățile conferite de programele europene în domeniul cultural care pot asigura finanțări sustenabile.
Proiectul se va derula pe perioada întregii perioade a Strategiei (până în 2031) și are în vedere finalizarea acestuia cu realizarea unui spațiu multidimensional, capabil să găzduiască în mod integrat evenimente și activități culturale de impact, la nivel local, regional și național.
Ne propunem ca până la finele anului în curs să avem primele discuții consolidate, pe această temă, cu partenerii locali”.
În proiectul „Strategiei culturale a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031” este menţionată construirea Palatului Culturii la Constanţa. Este vorba despre un „spațiu adecvat destinat concertelor și spectacolelor de amplitudine – un Ateneneu Tomitan”. Acest loc va fi identificat de către Primăria Constanța, iar municipalitatea intenționează să acceseze fonduri europene și centrale, în acest sens. Totodată, o sursă bugetară optimă ar fi reprezentată de un proiect al Companiei Naționale de Investiții, mai reiese din document.
Iată ce scrie în strategia culturală a municipiului Constanța:
„Construirea Palatului Culturii / Palatului cultural al Dobrogei (variantă moderată – Ateneu). Municipalitatea are nevoie de un spațiu cultural multifuncțional de tip monumental, care să reflecte vitalitatea culturală a orașului și care să confirme interesul prioritar pentru cultură al administrației și comunității locale. Totodată, comunitatea culturală locală se poate exprima plenar într-un spațiu multifuncțional de referință în domeniul culturii, care să reprezinte platforma culturală cheie a municipiului. Obiectivul maximal în acest domeniu îl reprezintă construirea unui Palat al Culturii la Constanța, cu multiple funcționalități culturale (săli de concerte, săli de conferință, ateliere, săli de creație etc.). Obiectivul moderat îl reprezintă construirea unui spațiu adecvat destinat concertelor și spectacolelor de amplitudine – un Ateneu Tomitan. Locul/spațiul necesar acestei construcții va fi identificat de către Primăria municipiului Constanța, cu luarea în calcul a criteriilor specifice funcționării acestui obiectiv (dimensiuni, așezare centrală, asigurarea facilităților de acces etc). Realizarea de facto a construcției noului imobil cultural revine tot municipalității, iar comunitatea culturală locală va asigura întregul concurs necesar, în funcție de competențele proprii, pentru facilitarea realizării construcției. Realizarea/construirea Palatului cultural al Dobrogei poate reprezenta chiar o prioritate națională, bugetată multiplu – prin atragerea de fonduri europene și centrale, prin sprijinul populației etc. Construirea unui Palat al Culturii (variantă moderată Ateneu) reprezintă un obiectiv de interes local prioritar în domeniul cultural. Sursa bugetară optimă: proiect al Companiei Naționale de Investiții, proiecte europene”.
Proiectul de hotărâre numărul 487/19.11.2021 pentru aprobarea Strategiei culturale a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031 a fost adoptat în ședința ordinară a Consiliului Local Constanța din data de 26 noiembrie 2021.
Petruț IACOB