Primul focar la un centru de îngrijire din Constanța! Doisprezece rezidenți cu boli neuropsihice severe, infectați cu COVID-19

0
3514
Imagine cu rol ilustrativ - Foto: Spitalul „Dr. Carol Davila“

Conform Instituției Prefectului – Județul Constanța, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 60 de noi cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Din păcate, de ieri, 15 septembrie a.c., județul Constanța se confruntă cu o situație nouă: infectarea unor persoane internate într-un centru de recuperare și reabilitare neuropshică. Doisprezece rezidenți de la centrul din Negru Vodă au fost confirmați pozitivi și carantinați în centru, lucru neagreat de către irectorul general D.G.A.S.P.C. Constanța, Petre Dinică: „Noi nu suntem un spital de boli infecțioase, să putem interveni de urgență în tratamentul bolnavilor, atunci când situația o cere“.

Explozie a cazurilor de infectări cu COVID-19 la Constanța, în ultimele 24 de ore! Conform Instituției Prefectului – Județul Constanța, s-au înregistrat 60 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Asta pentru că a apărut un nou focar în județul dintre Dunăre și Mare, de această dată la Negru Vodă. Din păcate, chiar la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică „Sfântul Luca“, unde trăiesc 52 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, diagnosticate, printre altele, cu retard psihic sever, epilepsie, agresivitate sau automutilare.

„La controlul efectuat ca la fiecare două săptămâni, în centru, au fost confirmate 16 cazuri de infectare cu COVID-19. Este vorba de doisprezece rezidenți și de patru membri ai personalului angajat. Din fericire, toți sunt asimptomatici, rezidenșii au rămas în centru în carantină, unde vor fi monitorizați. Am hotărât să rămână în centru deoarece ei au nevoie și de recuperare neuropshică și nu sunt în stare gravă din cauza noului coronavirus. Este adevărat, din cauza acestui focar, am depășit media zilnică a cazurilor noi de infectare cu COVID-19 apărute în județul Constanța, care este undeva la 40 de noi persoane confirmate“, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (D.S.P.) Constanța, ec. Cristina Schipor.

Conform reprezentanților Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Constanţa, este clar că cei doisprezece rezidenți s-au infectat de la personalul angajat, deoarece aceștia nu primesc vizitatori. Însă, conducerea D.G.A.S.P.C. este nemulțumită de faptul că bolnavii au fost carantinați în centrul de la Negru Vodă. „Nu este facil pentru noi ca cei doisprezece rezidenți confirmați să rămână în centru. D.G.A.S.P.C. Constanța nu este ca un spital de boli infecțioase ca să putem interveni de urgență în tratamentul lor, când este nevoie“, ne-a declarat Petre Dinică, directorul general al direcției.

Conform metodologiei, rezidenții Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică „Sfântul Luca“ din Negru Vodă sunt testați la fiecare două săptămâni pentru depistarea infecției cu COVID-19. Astfel, ieri au fost confirmate 16 persoane din centru și a fost anunțată D.S.P. Constanța. În urma vizitei echipei Direcției de Sănătate, s-au stabilit noi circuite în centrul de la Negru Vodă, doar pentru rezidenții infectați și angajații care îi tratează, ce echipamente trebuie să poarte aceștia etc.

„Este primul caz pe care îl avem în centrele pe care le administrăm. Personalul confirmat cu COVID-19 va fi internat, se află în izolare acasă până atunci, iar cele douăsprezece persoane rezidente au fost carantinate în centrul nostru, într-o aripă separată. Am luat toate măsurile recomandate de către D.S.P., inclusiv asigurăm combinezoanele necesare personalului care va intra în contact cu cei doisprezece bolnavi. Eram pregătiți pentru un astfel de scenariu, pe care nu ni-l doream, însă“, ne-a declarat Mihaela Ristea, directorul adjunct D.G.A.S.P.C.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.