După doi ani de stagnare, dosarul furtului de motorină de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu începe să se miște. De fapt, este impropriu spus că ar fi început ceva, pentru că doar a fost fixat un prim termen, asta după doi ani în care nu s-a întâmplat aproape nimic, cu excepția verificării măsurilor preventive și a deciziei judecătorului de Cameră preliminară.
După doi ani de la comiterea faptelor, judecătorii au dat startul începerii cercetării judecătorești în cazul celor zece militari anchetați în dosarul furtului de combustibil de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. În data de 5 decembrie, Curtea de Apel a respins contestațiile formulate de inculpați împotriva deciziei judecătorului de Cameră preliminară, care a stabilit că trimiterea în judecată și administrarea probatorului în faza de urmărire penală sunt legale.
Menționăm că acest dosar a fost trimis în instanță, de către procurori în data de 7 noiembrie 2023, la circa un an de la perchezițiile în urma cărora cei zece militari s-au ales cu dosare penale. De remarcat că, în vara acestui an, s-a pus în discuție inclusiv revocarea măsurii controlului judiciar pentru nouă dintre cei zece inculpați.
Revenind în prezent, după ce în camera de consiliu s-a stabilit că rechizitoriul și probele administrate în faza de urmărire penală sunt legale, instanța de fond a stabilit primul termen de judecată, acesta fiind programat în data de 7 februarie 2025.
De precizat că, în noiembrie 2022, au avut loc 50 de percheziții, în Constanța și Ialomița, în acest dosar în care se vehicula că au fost furate peste șapte tone de motorină, însă există unele zvonuri că ar fi vorba de o cantitate mult mai mare. Descinderile au avut loc atât la domiciliile unor militari, însă și la Baza Mihail Kogălniceanu, dar și în alte zone, unde ar fi fost indicii că se află bunul sustras.
Acuzațiile
Amintim că și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au efectuat, pe 24 noiembrie 2021, șase percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, pe teritoriul României, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii, în perioada 2017 – 2021, a infracțiunii de furt calificat, prin sustragerea de combustibili lichizi aparținând Guvernului SUA, în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate pe raza județului Constanța.
Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia, având roluri bine determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de persoana vătămată (Guvernul federal al SUA) fiind de aproximativ 2.000.000 de dolari americani.
Daniel ALBU