Teatrul spune povești despre oameni, despre bucurii și suferințe, despre trecut, prezent și viitor. Ne ajută să vedem realitatea din perspective diferite și să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pe cei din jurul nostru.
Actorii sunt prin excelență ambasadori ai spiritualității românești, iar teatrul fără lectură ar fi aproape imposibil de conceput, deoarece lectura este fundamentală pentru toate etapele creației teatrale.
Cristina Vasile, pofesor de Limba Română, coordonator pentru programe și proiecte extrașcolare și purtător de cuvânt al Liceului „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, susține că de foarte multe ori se ajunge la lectură prin teatru.
Jocul, dinamica aceea care se creează chiar și în clasă, prin mici scenete, prin mici improvizații sau lucruri deja stabilite, dar care lasă libertatea elevului fără o supraveghere strictă a profesorului, ar putea să conducă spre o plăcere a lecturii, adică jocul actoricesc să fie un fenomen invers.
Prin decoruri, costume și interpretare, teatrul ne transportă în lumi complet diferite. Când privim un spectacol de teatru, trăim alături de personaje.
Râdem, plângem, ne bucurăm sau ne întristăm împreună cu ele. Acest proces ne ajută să fim mai empatici și mai deschiși către emoțiile celorlalți.
„Iubim teatrul. Am iubit teatrul dintotdeauna. Ziua de azi confirmă faptul că, aflați la cea de-a 15-a ediție, am găsit întotdeauna modalități artistice inedite, în fiecare an, mereu altele, de a celebra această zi importantă pentru noi.
Trupa de teatru a liceului este doar o componentă a preocupării noastre pentru teatru în general. Manifestăm dragostea de teatru și în variantele ei mici, în dozele mici, poate nu neapărat cu spectacole, care să fie complexe, dar într-un fel sau altul avem forme de teatru, zi de zi, chiar în clasele noastre și libertatea pe care o avem. Eu, de exemplu, la ora de Limbă Română, îmi permite să celebrăm într-un fel sau altul teatrul”, a declarat, pentru Focus Press, prof. Cristina Vasile.
Ce le insuflă prof. Cristina Vasile elevilor?
În primul și în primul rând, se adaugă la nota generală a dorinței fiecărui profesor de română ca elevii să citească, dar să și exploreze lectura în feluri diferite prin organizarea unor întâlniri, unor dezbateri.
„Un proiect curajos al liceului nostru este „Boovie”, un festival la care participăm de câțiva ani, în care am avut niște rezultate deosebite, premii.
Este un festival internațional și destul de titrat la noi în țară, în care, într-adevăr, talentul artistic, actoricesc și nu numai, sunt evidențiate prin aceste filme pe care le facem, niște mini filme care, bineînțeles, au la bază un o manifestare de natură teatralăl”, susține prof. Cristina Vasile.
Munca depusă în fiecare zi de elevii și profesorii Liceului „Lazăr Edeleanu” a fost răsplătită cu premii internaționale. „A fost și este în continuare o satisfacție. Acum, de curând am reînceput activitățile legate de aceste filmări, de aceste acte artistice.
Cred că cel mai mult ne-a bucurat, vorbesc și în numele colegilor mei și în numele elevilor, faptul că există o diversitate în participarea elevilor.
Nu există exclusivism. Nu doar elevii claselor de uman, care se presupune că interacționează mai mult cu lectura, au prioritate, ci am avut elevi de la toate clasele, indiferent de profilul lor, care s-au implicat, care și-au dorit și în felul acesta am descoperit niște copii extraordinari, cu care, firește, am participat și în alte proiecte similare. I-am descoperit în acest context”, a precizat prof. Cristina Vasile.
Prin poveștile sale, teatrul ne face să reflectăm la teme profunde: iubirea, dreptatea, libertatea, sacrificiul. Multe spectacole ne deschid mintea și ne provoacă să gândim critic.
„Teatrul face parte și va face parte din viața noastră și e tare important să îl prețuim și să îl manifestăm atunci când simțim nevoia, într-o formă artistică sau, de ce nu, într-un firesc”, a transmis prof. Cristina Vasile, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită anual pe 27 martie.
Alexandra VASILE