Profesorul consilier școlar Alexandra Alexandrescu: “Stima de sine scăzută o putem combate încetând să ne comparăm cu ceilalți, încetând să căutăm perfecționismul pentru că el nu există”

0
161

Stima de sine poate juca un rol important în motivaţia şi succesul unei persoane pe tot parcursul vieţii. Scăderea stimei de sine ne poate împiedica să reuşim în anumite domenii pentru că nu credem suficient de mult în noi și tindem să ne comparăm cu apropiații sau tindem spre perfecționism.

Nicio stimă de sine scăzută nu este indicată pentru că o persoană de genul acesta va avea mereu tendința să se plângă, să ceară consolare, compasiune. Obții de câteva ori, dar la un moment dat nu mai poți să soliciți celorlalți să te susțină emoțional mereu. De asemenea, nicio stimă de sine umflată, nebazată pe realitate, nejustificată, aduce în context social niște situații pe care nu ni le dorim. Poate să devină o persoană neplăcută încercând să-și etaleze o stimă de sine foarte ridicată”, a declarat, pentru Focus Presspsihologul Alexandra Alexandrescu, profesor consilier școlar al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa (CJRAE).

Cum putem combate stima de sine scăzută? “Stima de sine scăzută o putem combate încetând să ne comparăm cu ceilalți întruna, încetând să căutăm perfecționismul pentru că el oricum nu există. Știm foarte bine că nu există perfecțiune în univers. Poate sună prea simplu să spui “Oprește-te! Nu mai face asta!” E ca și cum i-ai spune unui bolnav să nu mai fie bolnav sau unui depresiv să nu mai fie depresiv. Presupune o conștientizare a situației și un efort în acest sens. Nu te compara cu ceilalți. Cu siguranță tu ai niște realizări și celălalt are alte realizări. Avem tendința de a-i vedea pe ceilalți cum este vârful aisbergului, doar partea strălucitoare, doar partea frumoasă, dar nu știm ce este dedesubt, cât a muncit și ce frustrări există“, susține specialistul Alexandra Alexandrescu.

Poate fi tentant să ne măsurăm valoarea în raport cu alte persoane. Însă, trebuie doar să ne dăm seama care este nișa noastră. Cu toții suntem minunați într-un anume domeniu, dar este necesar să ne axăm doar pe calitățile noastre. Este minunat că țintim să facem lucrurile cât mai bine, dar este necesar să reținem că standardele de perfecțiune nu sunt tangibile şi realiste. Dacă ați încercat aceste îndemnuri pentru o vreme și nu ați observat nicio diferență în felul în care vă simțiți, discutați despre acest lucru cu un psiholog. Să vorbiți despre sentimentele și experiențele voastre cu un profesionist vă poate ajuta să vă construiți o stimă de sine sănătoasă.

Detalii în video interviul Focus Press!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.