Consilierii locali constănțeni vor vota, marți, 31 ianuarie a.c., printre altele, în cadrul unei ședințe ordinare, un proiect ce vizează dezmembrarea unui imobil aflat pe bulevardul Ferdinand, numărul 100, în vederea înscrierii în cartea funciară. Este vorba despre terenul pe care se află Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
Astfel, conform proiectului de hotărâre, E-Distribuție Dobrogea solicită Primăriei Constanța aprobarea transmiterii în folosință gratuită a unei suprafețe totale de 25 mp de teren aflat în proprietatea UAT Municipiul Constanța.
„Lucrarea constă în construirea unui punct de conexiune și racordare la rețeaua electrică a obiectivului “Spital Modular Covid 19”, amplasat pe bulevardul Ferdinand, numărul 100, municipiul Constanța, județul Constanța, din rețeaua de distribuție a societății E-Distribuție Dobrogea”, potrivit documentului.
Potrivit solicitării E-Distribuție Dobrogea S.A, folosința gratuită a suprafeței de teren va fi pe durata existenței capacității energetice de utilitate publică pentru distribuția energiei electrice.
„ E-Distribuție Dobrogea S.A. solicită să se adopte o hotărâre prin care să primească în folosință gratuită o suprafață totală de 25 metri pătrați de teren aflat în proprietatea domeniului public al UAT Constanța, identificat cu numărul cadastral 229922 înscris în cartea funciară 229922, necesar pentru amplasarea unui Punct de Conexiuni (PC). Lucrările sunt necesare pentru realizarea serviciului public de distribuție a energiei electrice la locul de consum din municipiul Constanța, bulevardul Ferdinand, numărul 100. Folosința gratuită se va exercita pe durata existenței capacității energetice de utilitate publică pentru distribuția energiei electrice”, conform proiectului de hotărâre.
Nereguli în privința licitației pentru spitalul modular
În urmă cu două săptămâni, într-o conferință de presă, organizată de Primăria Constanța, city managerul Felicia Ovanesian și unul dintre consilierii personali ai primarului, Doru Iordache, au vorbit despre proiectul spitalului modular și problemele întâmpinate în privința achiziției.
„Estimăm că în două săptămâni vom semna contractul, dacă nu apare ceva. Noi am fi vrut să semnăm contractul din septembrie, doar că sunt niște proceduri la care Primăria nu poate face nimic altceva decât să aștepte. ANAP (n.r. Agenția Națională pentru achiziții publice) a intervenit în acest proces de licitație ca să verifice procedura. A durat o lună și ceva până când ei au verificat toată procedura”, a spus consilierul personal al primarului, Doru Iordache.
„Noi am mai avut o procedură de achiziție a spitalului modular, la sfârșitul anului 2021. Din nefericire ne-am pomenit cu niște ofertanți care au săvârșit niște falsuri, pe care, din fericire, le-am prins la vreme. Am reziliat contractul, am sesizat organele penale. A fost semnat și acord de recunoaștere a vinovăției, dar pe noi asta ne-a ținut pe loc. Noi am mai inițiat o procedură în cursul anului 2021, o procedură de achiziție pentru spitalul modular. S-a prezentat o societate, nu îi dau numele. A fost și adjudecat. Când trebuia să ne prezinte studiul de fezabilitate sau ceva de genul acesta am constat că erau niște probleme în documentația pe care au întocmit-o. Reverificând din urmă ofertase niște terți susținători care de fapt nu își manifestaseră interesul pentru procedură. Deci erau niște falsuri în toată procedura. A trebuit să anulăm procedura și am luat-o de la capăt”, a spus city managerul Felicia Ovanesian.
Doru Iordache a precizat că, după semnarea contractului, termenul de execuție a proiectului este de patru luni.
„Soluția este următoarea: trebuie să semnăm contractul. Procedura de achiziție este finalizată, avem un câștigător. ANAP a verificat toată licitația și și-a dat acceptul pe procedură, deci nu sunt probleme. S-a evaluat oferta tehnică, au fost niște clarificări făcute. S-a deschis acum oferta financiară. Se fac clarificări, iar în momentul în care nu mai sunt dubii se semnează contractul. Din momentul semnării contractului, durata lui de execuție este de patru luni”, a adăugat Doru Iordache.
Petruț IACOB