PROIECT. Surprize pentru constănţeni: majorări de taxe şi o taxă nou-nouţă, pentru îngrijirea spaţiilor verzi din municipiu!

2
2486

Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local anunţă cetăţenii şi operatorii economici că a fost publicat proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale la nivelul municipiului Constanţa în anul 2021.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa primaria-constanta.ro la secţiunea „Transparenţă decizională” şi la sediul acesteia situat pe bd. Tomis nr. 51, respectiv pe site-ul SPIT, spit-ct.ro, la secţiunea „Transparenţă decizională” sau la sediile acestuia, situate pe bd. Tomis nr. 112, str. Sulmona nr. 22, str. Nicolae Grindeanu nr. 66, str. Badea Cârţan nr. 3 şi Bd. Alexandru Lăpuşneanu nr. 116C.

Proiectul aduce în atenţie o serie de majorări de taxe, ca de exemplu: majorarea cu 50% a taxei pentru eliberarea certificatelor de urbanism pentru clădiri rezidențiale cu funcţiunea locuinţe colective sau individuale, inclusiv pentru acelea unde se prevăd funcţiuni mixte pe lângă locuirea permanentă sau temporară, în regim turistic sau de locuințe de vacanță, cu echipări conexe de tipul spațiilor comerciale, alimentație publică, spații pentru profesii liberale, activități sportive, servicii și altele asemenea. De asemenea, se propune şi creșterea taxei anuale de rezervare a locului de parcare pentru autoturismele deținute de persoanele fizice de la 208 lei la 399 lei.

O altă noutate este introducerea unei noi taxe – cea de amenajare și întreținere spații verzi în cuantum de 50 lei/persoană fizică/an și desființarea obligației asociațiilor de proprietari de a curăța și întreține suprafața de spațiu verde tangentă condominiului care nu constituie parte comună a acestuia prevăzută în cuprinsul art. 5 pct. 2 din Regulamentul privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului prevăzut în Anexa la HCL nr. 77/2021.

Noua taxă este justificată în proiect după cum urmează: “Taxa de amenajare și întreținere spații verzi constituie venit cu destinație specială stabilită în conformitate cu dispozițiile art. 484 alin. (1) – (3) din Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, art. 30 alin. (1) – (3) din Legea finanțelor publice locale nr. 273/2006 și art. 3 alin. (1) lit. b) și art. 39 alin. (3) din OG nr. 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat. Taxa de amenajare și întreținere spații verzi se instituie ca reacție la degradarea spațiilor publice, ca instrument fiscal menit să contrabalanseze efectele negative asociate cadrului urban construit și de atingere a standarului european de 26 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor al municipiului Constanța. Totodată, taxa creează și asigură veniturile necesare autorității locale pentru acoperirea costurilor cu întreținerea, conservarea, reabilitarea, și extinderea suprafețelor de spații verzi. Serviciul spații verzi este organizat şi funcţionează în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 127/2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Primăriei municipiului Constanța. În cazul delegării prestării serviciului, în baza contractului de achiziţie, Serviciul spații verzi, prin salariaţii proprii, monitorizează şi controlează periodic activitatea prestatorului de servicii, pentru a se asigura de respectarea standardului prevăzut prin contract. Taxa pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi este colectată prin intermediul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa, fiind utilizată în scopul întreținerii, conservării, reabilitării și extinderii suprafețelor de spații verzi, iar sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului, se vor folosi în anul următor, cu aceeaşi destinaţie”.

Pentru că este în căutarea de noi venituri, Primăria Constanţa propune şi introducerea unei noi activități taxabile din perspectiva utilizării locurilor publice, respectiv cea de amplasare de steaguri publicitare pe stâlpii sau catargele aparținând municipiului Constanța în cuantum de 123,17 lei/stâlp/lună pentru un mijloc publicitar și de 246,34 lei/stâlp/lună pentru două mijloace publicitare.

Documentul complet, cu toate dările poate fi consultat AICI: http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/documente-pwpmc/de-interes-public—legea-52-2003/transparen%C8%9B%C4%83-decizional%C4%83/proiect-hcl-stabilire-impozite-si-taxe-la-nivelul-municiului-constanta-in-anul-2022.pdf?sfvrsn=2

IMPORTANT:

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice se primesc până la data de 23.11.2020 pe adresa de e-mail sj@spit-ct.ro, prin poştă, la adresa din Bd. Tomis nr. 112 sau prin fax, la numărul 0241/488.571.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0241/488.561, persoane de contact: Marin Cornel si Stan Roxana – Gabriela.

A.C.

2 COMENTARII

  1. Sunt disperati dupa bani. Orasul asta moare iar ei se gandesc doar de unde sa mai mulga niste bani. De departe cea mai proasta administratie, au reusit sa ne faca sa-l regretam pe Fagadau.

    Nu aveam nicio asteptare cand a castigat asta alegerile dar cumva a reusit sa ma dezamageasca.

    • Ce sa faci cu Ovanesian ? Efectiv n ai ce; Fagadau a făcut niște proiecte măcar: sala polivalenta, proiectele Bvd mari: Lapusneanu și Șoseaua Mangaliei; proiectul de reamenajare urbană Ștefan cel Mare, Cuza Vodă, Mircea și Ferdinand..etc..faza II din reamenajare zonei peninsulare, a cumpărat autobuze noi diesel, urmează și cele electrice anul viitor sa ajungă..tot e ceva. Ei intr un an de zile nu au realizat nici măcar 1 proiect sonor. Singurul care se apropie e realocarea RAR-ului și crearea unui parc in inel 2. Dar pana îl fac trec mandatul. Au făcut un regulament de parcare pe genunchi(trebuie plătită și noaptea, nu știu unde se mai face așa ceva) și au umplut orașul cu sensuri unice, majoritatea utile nu zic nu. Dar cam atât. Și dacă le explici ce administrație slaba sunt, te fac postac psdist:))deși culmea am votat cu ei. Asta e.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.