Niciun proiect declarat câștigător în cadrul procesului de bugetare participativă de anul trecut nu a fost, încă, implementat de Primăria Constanța. Pentru unele proiecte au fost făcute demersuri de către Municipalitate, altele au fost incluse în cadrul altor inițiative aflate deja în implementare, însă sunt și proiecte în care achizițiile au fost oprite din cauza ordonanței de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2023.
Iată situația completă a proiectelor declarate câștigătoare în anul 2022, transmisă de către Primăria Constanța, la solicitarea Focus Press:
„- Proiect «Toaleta publică modernă, între necesitate și lux“ – referitor la stadiul proiectului, în urma derulării etapelor procedurale privind achiziția de toalete automate adaptate și persoanelor cu dizabilități, racordate la rețelele de utilități publice în municipiul Constanța, s-a constatat imposibilitatea încheierii contractului, deoarece locațiile stabilite în momentul demarării procedurii nu pot asigura racordarea la rețelele publice. În acest sens, cheltuielile cu racordările la rețelele publice fiind foarte mari, iar autoritatea contractantă nu a putut pune la dispoziție alte locații de amplasare a celor două toalete automate adaptate și persoanelor cu dizabilități, racordate la rețelele de utilități publice, a fost propusă anularea procedurii privind achiziția acestor toalete.
– Proiect «Reabilitarea parțială a Parcului Tăbăcărie, utilizând sisteme agrovoltaice cu plante decorative» – referitor la stadiul proiectului, vă informăm faptul că am fost contactați telefonic de către domnul Sorin Pîrvuleț, pentru implementarea proiectului. Am primit pe e-mail, în acest sens, o scurtă descriere a elementelor ce ar urma a fi implementate în cadrul proiectului. Având în vedere faptul că domnul Pîrvuleț nu se află în țară (se dorește comunicare telefonică), nu putem demara începerea proiectului din lipsa informațiilor, cât și a faptului că se consideră obligatorie prezența ambelor părți în teren, pentru a stabili detaliile proiectului.
– Proiectul «Extindere loc de joacă din zona Tic Tac», respectiv Aleea Viitorului, a fost atribuit în cadrul obiectivului de investiţii privind «Amenajare locuri de joacă şi spaţii dotate cu echipamente pentru exerciţii fizice, în municipiul Constanţa», care se află în stadiul de semnare contract de prestări servicii pentru elaborare documentaţie tehnico-economică.
– Proiectul «Reabilitare faleză (între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu)» nu a fost implementat deoarece acest tronson face parte din Proiectul «Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona bulevardului Mamaia», care urmează să fie implementat.
– Proiectul «SmartLab – creștem educația și performanțele în IT» – în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Palatului Copiilor și ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, nu a fost identificat niciun spațiu adecvat pentru implementarea acestuia.
– Proiectul «Reciclăm pentru viitor» – au fost făcute demersurile pentru achiziția coșurilor de gunoi.
– Proiectul «Picturi murale în școli» – pe fondul prevederilor OUG 90, pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, procedura de achiziție a fost oprită.
– Proiectul «Aplicație pentru DGAS, pentru voluntariat pentru persoanele vârstnice» – pe fondul prevederilor OUG 90, pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, procedura de achiziție a fost oprită.
– Proiectul «Reabilitare sală de sport Badea Cârțan» – imobilul a fost dat în administrarea CSM, care se va ocupa de lucrările de reabilitare.
– Proiectul «Dăm viață școlii noastre», prin care reprezentanții Colegiului Național de Arte «Regina Maria» propun amenajarea curții interioare a imobilului, Primăria Constanța a virat banii necesari către unitatea de învățământ, care se va ocupa de punerea în practică a acestui proiect“.
Petruț IACOB