Proiectele continuă în localitatea parțial carantinată, Cuza Vodă: se vor asfalta drumuri

0
1288

O localitate din județul Constanța risca să devină un focar de coronavirus, astfel autoritățile au decis ca o parte din Cuza Vodă, căci despre ea este vorba, să intre în carantinare, mai exact, aproximativ 25% din suprafața totală a UAT-ului.

În cursul zilei de marți, 21 aprilie a.c.,  în urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat,  zona delimitată la nord de strada Vișinului, la est de strada Medgidiei, la sud de strada Salcâmului și la vest de strada Viorelelor intră în carantinare.

În zona respectivă locuiesc circa 600 din cei 3.586 de cetățeni ai comunei Cuza Vodă.

Contactat de Focus Press, edilul localității, Viorel Dulgheru ne-a declarat faptul că: ”Pe data de 17 aprilie o persoană a prezentat simptome specifice de coronavirus și a fost internaă la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, i s-a făcut testare, în data de 18 aprilie a ieșit pozitivă. Este o persoană din cartierul de romi, este de etnie romă, este vorba de un cartier unde denstitatea de oameni este foarte mare, în jur de 600 de persoane pe o suprafață foarte mică, conglomerație, ca să spunem așa. Ne-au anunțatat de la Direcția de Sănătate Publică și am vorbit și cu domnul prefect (n.r. George Niculescu) și i-am anunțat situația. Pe data de 19 aprilie a venit DSP-ul împreună cu jandarmii, forțele de ordine, au luat 31 de persoane, iar ieri au venit rezultatele, 9 sunt pozitive. Astăzi s-a carantinat un cartier, cam 25% din localitate și cu izoleta i-au preluat pe cei 9 care sunt infectați cu virusul COVID-19. Ca primar am luat toate măsurile necesare. Forțele de ordine sunt în localitate, îi păzesc. Avem două magazine în cartier lor care deservesc populația ca să aibă cu ce să se aprovizioneze. Le vom duce niște măști de unică folosință ca să poată ieși pe stradă, să își cumpere cele necesare”.

Referitor la proiectele ce sunt în implementare în localitate, primarul ne-a spus faptul că aceste nu au de suferit: ”Am terminat proiectul ”Extindere canalizare” înainte de a veni această boală. Mai am un proiect de asfaltare de 5 km în interiorul localității și 3,5 km în extravilan”.

Tot primarul a spus că speră ca boala să nu se extindă, să nu fie nevoie să fie carantinată toată localitatea.

Primarul ne-a mai mărturisit faptul că, deși locuitorii sunt anunțați cu privire la măsurile impuse de autoritățile centrale, de faptul că se vor aplica amenzi usturătoare celor care nu respectă aceste măsuri, aceștia par să nu înțeleagă gravitatea situației.

Tot în cursul zilei de marți, 21 aprilie a.c., pefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a făcut următoarele precizări cu privire la carantina instituită în Cuza Vodă:

“Astăzi (marţi, 21 aprilie – n.r.) am convocat CJSU, în cadrul căruia am discutat despre setul complet de măsuri care se va aplica în cazul carantinării parțiale a localității Cuza Vodă. Hotărârea privind măsurile a fost votată, iar aceasta presupune, printre altele: permisiunea intrării/ieșirii pentru transporturile de marfă, permisiunea intrării/ieșirii în/din zona carantinată a persoanelor care activează în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, energetic, comunicații, transporturilor etc., doar pe baza documentelor justificative. De asemenea, în interiorul zonei de carantinare se menține obligativitatea acoperirii nasului și gurii la ieșirea din casă, cu măști simple sau chirurgicale, dar și cu eșarfe, fulare sau alte articole vestimentare. Totodată, autoritățile locale se vor ocupa de dezinfectarea potențialelor focare, vor facilita aprovizionarea continuă și vor informa constant populația referitor la măsurile pe care trebuie să le urmeze. În același timp, jandarmii constănțeni au stabilit exact zona de protecție, IPJ Constanța, alături de Primăria Cuza Vodă, va trasa rutele ocolitoare ale zonei carantinate, dacă situația o va impune, iar DSP Constanța va stabili măsurile pentru monitorizarea de către medicul de familie a diferitelor categorii de persoane cu risc (femei gravide, persoane dializate, pacienți oncologici etc)”.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.