Proprietarii ruinelor din zona Peninsulară, invitaţi să participe la un chestionar. În doi ani, ar trebui să înceapă reabilitarea clădirilor

0
1043

Primăria Municipiului Constanţa a lansat recent un chestionar pentru locuitorii din zona Peninsulară, în care aceştia sunt invitaţi să elaboreze propuneri de dezvoltare urbană sustenabilă integrată. Mai exact este vorba despre un chestionar pentru participarea proprietarilor imobilelor din centrul istoric la elaborarea propunerilor de dezvoltare urbană a Peninsulei. Timp de doi ani, se vor organiza întâlniri periodice pentru identificarea problemelor și găsirea de soluții în vederea revitalizării centrului vechi al orașului.

Aceste propuneri se concretizează în: actualizarea planului urbanistic zonal Peninsula, prin care se se stabilesc reglementările urbanistice în baza analizei contextului social, cultural, istoric, urbanistic, arhitectural și a opțiunilor populației; soluții alternative și integrate pentru reactivarea clădirilor existente în centrul istoric, pentru care Primăria municipiului Constanța participă la Proiectul Rețeaua de transfer URBACT III „ALT/BAU- soluții alternative și integrate pentru activarea clădirilor neutilizate” şi alte proiecte care așteaptă să fie descoperite.

Soluţii pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric al oraşului!

Acesta este obiectivul proiectului european “ALT/BAU–Transfer Networks Alternative Building Activation Units”, din cadrul Programului Operațional URBACT 2014-2020 la care Constanța a aderat alături de alte cinci orașe europene care se confruntă, la rândul lor, cu fenomenul de degradare a clădirilor vechi.

Proiectul reprezintă de fapt o reţea de transfer prin care, timp de doi ani, toate orașele participante  împărtășesc  idei, soluții, dar și modele de succes prin care au reuşit să dea o a doua șansă imobilelor istorice degradate.Ghidul în tot acest proiect este orașul Chemnitz din Germania unde a fost înființată o agenție care unește autoritățile locale cu proprietarii, investitorii și utilizatorii clădirilor istorice, pentru a găsi împreună soluții de salvare a acestor imobile.

În acest sens, la nivelul municipiului Constanța a fost creat un grup de lucru local, denumit ULG URBACT local Group care conectează autoritățile locale cu proprietarii, investitorii și asociațiile de proprietari din zona peninsulară. Timp de doi ani, grupul de lucru va organiza întâlniri periodice pentru identificarea problemelor și găsirea de soluții în vederea revitalizării centrului vechi al orașului nostru. Peste 30 de persoane fizice, juridice sau instituții care își desfășoară activitatea în zona peninsulară au participat deja la o întâlnire a ULG, iar primul obiectiv fixat este acela de completare a fișelor tehnice aferente fiecărui imobil din zona peninsulară.

Recent, Primăria Municipiului Constanța a fost gazda celei de-a treia întâlniri transnaționale din cadrul proiectului european „ALT/BAU–Transfer Networks Alternative Building Activation Units”. 16 delegați din Germania, Belgia, Italia, Polonia, Letonia și Spania s-au aflat la Constanța pentru această întânire.

Chestionarul în format word poate fi descărcat AICI- chestionar word și trimis prin email la adresa urbact@primaria-constanta.ro. Dacă preferați varianta în format pdf, aceasta poate fi descărcată AICI- chestionar pdf, apoi completată, scanată sau fotografiată și trimisă prin email la adresa urbact@primaria-constanta.ro.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.