Protecția Mediului Constanța se judecă cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, din cauza gropii ilegale de gunoi de la Agigea

0
641

Groapa ilegală de gunoi de la Agigea, înființată de IRIDEX la 50 de metri de ”Situl Natura 2000”, a ajuns în instanță, într-un proces pe contencios administrativ. Mai exact, deținătorul de drept al terenului pe care este situat situl a cerut anularea deciziei privind emiterea avizului de mediu necesar întocmirii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

În speță, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care deține  Staţiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea și Situl ”Natura 2000” a cerut în instanță, la Tribunalul Constanța – Secția ”contencios administrativ”, anularea deciziei nr. 3219RP/13.10.2020 privind emiterea avizului de mediu pentru întocmire PUZ – ”Stabilire reglementări urbanistice zoncă activități economice în județul Constanța, comuna Agigea, str. Rezervației nr 4”. De remarcat că la această adresă există mai multe loturi de teren aparținând unor societăți comerciale, printre care și Iridex, firma care administrează mai multe depozite de deșeuri, unele mai ”legale”, altele mai puțin legale.

Așa cum am mai scris într-un articol publicat relativ recent, Iridex a înființat o groapă de gunoi ilegală, pentru care Garda de Mediu Constanța a aplicat o amendă societății, în valoare de 60 de mii de lei.

La vremea respectivă, în luna iulie, chiar primarul comunei, Cristian Cîrjaliu a fost cel care a sesizat Garda de Mediu: ”Am observat o maşină de la Iridex, încărcată cu gunoi, care venea de la Eforie şi care circula pe la Poarta 10 bis. Noi nu avem groapă de gunoi, aşa că mi s-a părut ciudată situaţia, prin urmare m-am dus după această maşină şi, spre surpriza mea, am constatat că deşartă gunoiul pe terenul de lângă staţia de cercetare din localitate. Pe o suprafaţă de 5 mii de metri pătraţi e plin de gunoi. Este o adevărată groapă ilegală de gunoi înfiinţată de această firmă de salubritate! Fac apel către Garda de Mediu să intervină rapid”, a precizat, la vremea respectivă, primarul Cîrjaliu.

De precizat că PUZ-ul în cauză a fost făcut pentru o suprafață de 49.537 de metri pătrați, fiind formată din mai multe parcele, toate fiind proprietăți private ale societăților: IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL, SEA LAND,  LOGISTIC SRL, TAN STEEL INTERNAŢIONAL SRL, INOSTRIO ENTERPRISES SRL, toate acestea fiind părți în dosarul aflat pe masa judecătorilor, împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului, având calitate de pârâți, în timp ce Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” apare ca reclamant.

Motivul acțiunii îl reprezintă, așa cum am precizat mai sus, groapa de gunoi a Iridex.

Au fost studenți de la universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în practică, la situl Natura 2000, și nu au putut sta de mirosul de gunoi. Nu e frumos ce au făcut cu groapa aceea de gunoi, la câțiva metri de o stațiune biologică”, ne-a declarat primarul Cîrjaliu.

Astfel, dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței la finele lunii iunie, iar primul termen a avut loc pe data de 25 octombrie, când a fost amânat pentru data de 22 noiembrie. Dacă reclamanta va avea câștig de cauză, decizia privind avizul de mediu necesat PUZ-ului va fi anulată, ceeace înseamnă că zona va reveni la stadiul în care a fost anterior.

De precizat că terenul pe care au fost depozitate tone de gunoaie se află situat în apropiere de secţia pentru bolnavii de Alzheimer, iar societatea Societatea de salubritate Iridex este proprietara terenului în cauză dar nu are autorizație pentru depozitarea deșeurilor menajere.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.