Proteste în toată China, împotriva restricţiilor antiCOVID

0
250

În toată China au izbucnit proteste, inclusiv la universități și în Shanghai, unde sute de oameni au scandat „Demisia, Xi Jinping! Demisia Partidului Comunist!”

Un incendiu mortal izbucnit într-un bloc din regiunea de vest a țării, Xinjiang, în urma căruia au murit zece oameni, pare să fii alimentat furia, deoarece în mediul on-line a apărut un videoclip în care se poate observa cum măsurile de izolare au împiedicat pompierii să ajungă rapid la victime.

Protestele au izbucnit în orașe și la universități din toată China, sâmbătă seara și duminică dimineața, relateaza CNN.

Sute de oameni au aprins lumânări în centrul orașului Shanghai, pentru a deplânge morții din incendiul din Xinjiang. Mulțimea a ridicat, apoi, foi albe de hârtie – un protest simbolic împotriva cenzurii – și a scandat: „Avem nevoie de drepturile omului, vrem libertate”.

Protestatarii au putut fi auziți cerând demisia liderului Chinei, Xi Jinping, și Partidul Comunist. Mulțimea a mai scandat „Nu vrem test COVID, vrem libertate!” și „Nu vrem dictatură, vrem democrație!”

Protestele au izbucnit și în capitala Beijing. Un student de la Universitatea din Peking a declarat pentru CNN că, atunci când a ajuns, duminică, 27 noiembrie a.c., la locul protestului, în jurul orei 1.00, ora locală, erau în jur de 100 de studenți, iar agenții de securitate foloseau jachete pentru a acoperi un slogan scris pe un perete. „Spune nu lockdownului, da libertății. Nu testelor Covid, da mâncării”, era mesajul scris cu vopsea roșie. Studentul a precizat că agenții de securitate au acoperit, ulterior, sloganul cu vopsea neagră.

Apoi, studenții au cântat Internaționala mișcării socialiste, înainte de a fi dispersați de profesori și de agenți de securitate.

În provincia estică Jiangsu, zeci de studenți de la Universitatea de Comunicații din Nanjing s-au adunat să-i plângă pe cei care au murit în incendiul din Xinjiang. Ei au fluturat foi albe de hârtie și au aprins lanternele telefoanelor mobile.

Un oficial universitar i-a avertizat pe studenți: „Veți plăti pentru ceea ce ați făcut astăzi”, dar un student i-a raspuns: „Si tu, la fel și țara”.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.