PUZ-ul Portului Constanţa, blocat de contestaţii; o firmă abonată la bani publici cere reevaluarea ofertei

0
2211
Poarta 1 a Portului Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Așa cum ne-am obișnuit, nu se poate licitație sau achiziție publică fără contestații. Așa au fost întârziate și lucrările de restaurare la Cazinoul din Constanța, dar și cu alte lucrări publice. Cu asta se confruntă și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC) în elaborarea Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Portului Constanța, un proiect de peste 5 milioane de lei, unul dintre cele mai mari de acest fel, la momentul de față. Contestatorul, o firmă celebră, consideră că punctajul acordat de comisia de evaluare a ofertelor nu a fost unul corect.

La finele anului trecut, mai exact pe data de 13 decembrie 2019, prin anunțul de participare, simplificat, publicat pe e-licitatie.ro, CN APMC a inițiat procedura de achiziție având ca obiect atribuirea contractului de servicii pentru „Elaborare P.U.Z. Port Constanța – Zona Midia și actualizare P.U.Z. Portul Constanța – Zona Constanța – Lotul 1”. Termenul limită de depunere a ofertelor în SEAP a fost 27.01.2020. Mai departe, analiza ofertelor s-a desfășurat în intervalul 28 ianuarie – 14 mai 2020, când a fost întocmit și raportul procedurii de achiziție.

Un câștigător și un contestator celebru

Au fost depuse mai multe oferte, așa cum era de așteptat, iar câștigătoare a fost desemnată asocierea Project Resolv Consulting SRL – Row Studio SRL.

Numai că a apărut și contestatorul, nimeni alta decât SC Synergetics Corporation SRL, o firmă ”abonată” la bani publici, despre care se știe că are în palmares realizarea mai multor planuri urbanistice prin toată țara. În acest moment, societatea are în derulare încă două proiecte în județiul Constanța, și anume: actualizare Plan Urbanistic General Mihail Kogalniceanu și actualizare Plan Urbanistic General Eforie.

De această dată, Synergetics Corporation a fost declarată necâștigătoare, motiv pentru care a solicitat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) anularea proceselor verbale de evaluare a ofertelor, precum și anularea întregului raport de procedură.

Consiliul a soluționat contestația formulată pe 25 iunie a.c. și chiar a admis-o, totodată a dispus reevaluarea ofertei contestatorului, prin recalcularea punctajului primit inițial.

Așa cum era de așteptat, nu a lipsit reacția firmei declarată câștigătoare a licitației, respectiv asocierea Project Resolv Consulting– Row Studio. Aceste două firme asociate în acest proiect au formulat plângere, pe data de 13 iulie a.c. împotriva deciziei CNSC, solicitând modificarea acesteia precum și suspendarea procedurii de achiziție, până la soluționarea plângerii.

Litigiul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța – secția ”Contencios administrativ”, termenul de judecată fiind stabilit pe data de 12 august.

Despre acest proiect putem spune că este de departe cel mai mare și complex din această parte a țării, motiv pentru care și procedura de atribuire a fost împărțită în două loturi: ”Elaborare P.U.Z. Port Constanța – Zona Midia”, a cărui valoare se ridică la circa 885.000 lei, iar cel de-al doilea: ”actualizare P.U.Z. Portul Constanța – Zona Constanța”,  fiind evaluat la 4.225.693 de lei.

Cine este contestatorul?

Despre SC Synergetics Corporation se pot spune multe. Reprezentanții acesteia se pot lăua că au în portofoliului firmei elaborarea Planului Urbanistic General al Municipiul București, în valoare de peste opt milioane de euro, proiect realizat în 2013. De asemenea, potrivit financialintelligence.ro, compania a mai realizat și Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Zona Centrală București; diagnostic urban pentru un program de regenerare urbană zona Ferentari; Plan de Amenajare a Teritoriului Județean Ilfov; Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal – Platforma cercetare, dezvoltare și inovare Măgurele; Plan Mobilitate Urbană Durabilă Pitești.

Totodată, printre proiectele în derulare se numără< după cum spuneam, actualizare Plan Urbanistic General Mihail Kogalniceanu – Constanța; actualizare Plan Urbanistic General Eforie; studiu de sustenabilitate și eficientizare a rețelei feroviare din România – Ministerul Transporturilor; actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Craiova; actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj Napoca; actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Brașov.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.