RADET-ul, care va intra în faliment, pierde 250 de tone de apă caldă pe oră din țevile sparte

2
1616

Primarul Constanței, Vergil Chițac consideră că pentru a face profitabil actualul sistem de termoficare trebuie refăcut, aproape de la zero și spune că „din iad în rai, trebuie să trecem prin purgatoriu“.

Din punctul de vedere al edilului Constanței, RADET va intra în faliment, iar strategia de „salvare a acestui sistem“ va însemna două proiecte de câte 20 de milioane de euro fiecare.

În momentul de față, lucrurile sunt partajate în sensul în care sursa aparține Ministerului Energiei iar restul, transferul și distribuția, aparțin RADET-ului, o regie aflată în subordinea Consiliului Local.

Acest binom, CET-RADET, este în insolvență, fiecare cu administrator judiciar. Din perspectiva mea, RADET-ul va intra în faliment. Noi, în schimb, suntem angajați ca, în ciuda acestei situații extrem de dificile, să salvăm acest sistem.

Avem o strategie privind termoficarea în Constanța, cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată.

Strategia ne spune că nu avem altă soluție. Mai mult, sistemul de încălzire centralizată nu este revoluționar, se practică în Occident. Este un sistem care poluează mai puțin decât centralele de apartament.

Avem în vedere, de asemenea, ca noua centrală, noua sursă să corespundă și din punct de vedere al factorilor de mediu.

La începutul anilor 90, sistemul acesta avea 105.000 de consumatori. Am ajuns în momentul de față la 55.000. Sub această valoare, sistemul nu mai este încărcat suficient și se pune problema dacă mai există un gram de fezabilitate și atunci am luat o decizie care ne costă: să subvenționăm gigacaloria, pentru că, dacă nu o subvenționăm, vom asista în continuare la debranșări și numărul de consumatori va scădea sub această valoare și sistemul nu va mai avea gradul minim de umplere și de încărcare. Anul trecut ne-a costat subvenția 70.000.000 lei.

În strategia privind termoficarea, am făcut un deviz estimativ a ceea ce înseamnă investițiile necesare în sistemul SACET: o centrală termică,în regim de generare-co-generare, de înaltă eficiență, care ar trebui să înlocuiască actuala sursă veche costă în jur de 73,3 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor termice primare se duce la 50 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor secundare, 112 milioane de euro. In total, în jur de 250 de milioane de euro.

Sistemul este atât de ruginit și de vechi, încât avem niște pierderi enorme. Într-o oră, pierdem 250 de tone de apă și toată apa aceasta merge în subteranele orașului.

Trebuie să schimbăm această tubulatură de transfer unde se produc cele mai multe pierderi.

Cum facem asta?

Am aplicat la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), axa 7.1, programul pe 2016-2020 care mai avea 3 ani în funcțiune și care nu admitea proiecte mai mari de 20 de milioane de euro. Am discutat și vom depune 2 proiecte de câte 20 de milioane de euro, un total de 40 de milioane de euro. O mare parte din tubulatura aceasta de transfer va fi schimbată. Un proiect am depus, urmează celălalt.

Pentru a face asta, a trebuit să ne înființăm o companie proprie – Termoficare Constanța SRL, pentru că nu puteam aplica cu RADET, care este în insolvență.

Suntem în discuții cu cei de la POIM . Ne analizează documentele. Sperăm ca în toamnă deja să avem o decizie de finanțare.

Ca să nu pierdem timpul, am demarat și procedura de licitație pentru un acord cadru cu un operator economic care să fie capabil să schimbe această tubulatură, astfel încât, în momentul în care vom primi de la POIM decizia de finanțare, noi, de a doua zi, să putem începe lucrările.

Am achiziționat caietul de sarcini pe baza căruia se va face licitația. Săptămâna viitoare vom depune tot la POIM pentru cel de-al doilea proiect în valoare de 20 de milioane de euro și, din perspectiva asta, suntem pe drumul cel bun. Schimbăm magistrala de transfer, de la sursă până la punctele termice“ a explicat Vergil Chițac.

Acesta a precizat că a avut discuții și cu Ministerul Energiei, dar s-a întors cumva, nu mă deranjează“.

„În momentul acesta, ne lovim de proceduri juridice, în condițiile în care CET-ul este în insolvență. Eu le-am propus o soluție, rămâne ca Ministerul să o analizeze.

Există Ordonanța 60, privind darea în plată. Ministerul Energiei este acționar 100% la CET Constanța, întâmplător, activele și datoriile lor sunt cam aceleași. Darea în plată înseamnă că, în contul creanței, Ministerul să preia activul. După ce preia activul, noi, ca unitate administrativ teritorială, putem să ne îndreptăm cu o cerere de preluare a acestuia, pentru a-l integra într-un tot unitar. Inițial, au fost de acord. Ministerul Energiei încă ezită. Mai avem și alte variante.

Problema este destul de încurcată și acolo cu datoriile pe care CET-ul le are la diferiți furnizori, dar trebuie s-o rezolve.

Sunt mai multe variante pe care le explorăm. Un lucru este cert: Nu mai putem continua așa“, a subliniat primarul Constanței.

C.S.

2 COMENTARII

  1. ăștia gândesc cu fundul nu cu capul pt ce sa cheltui atâta bănet sa Strici și toată infrastructura din constanta și așa vai de capul ei când cu mai putini bani tragi gazele la fiecare abonat RADET pana in casa apoi sa-și cumpere fiecare centrală și sa și-o monteze mulțumit și beneficiarul și primăria ca scapă de RADET ii pune lacătele și la revede ca- i pierdere de atâția ani numai reclama nimeni ca n-are caldura ca dacă-și plătește gazele are nu n-are la RADET nu plăteau și avea ca eșalonăm datoriile la gaz cât consumi plătești ori alta varianta centrale la parterul blocului mari cât sa ducă pentru toate apartamentele din bloc asociația angajează om la centrală și plătește are apacalda și caldura nu plătește nu are numai poate sa se plângă ca-s pierderii pe traseu și la ei n-ajunge din câte știu eu la câteva blocuri in cartiere este o centrală mică care livrează la blocuri ce primește de la cet acolo montate centralele pe gaz

    • Ma bucur Jane ca tu gandesti cu capul nu cu …fundul . Dar ce nu intelegi tu este faptul ca U.E. nu ne va da bani pentru povestile care ni le indrugi tu ( care teoretic ar fi bune daca am avea resursele financiare necesare , sa le facem pe cont propriu ) In schimb pentru solutia imbratisata de Primarie sunt bani , deci e fezabila , dar nu stim sa atragem acei bani de la U.E.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.