Raed Arafat, anunţ despre certificatul verde la restaurant, mall și nunți. Cum se va verifica certificatul verde?

0
449

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că oamenii ar putea intra în restaurant, mall și acum cu certificat verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mie. Raed Arafat a precizat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat.

Arafat a precizat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR: „Există aplicație și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. Nu va fi diferență față de aplicația folosită în Franța. A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România. În privința nunților la care să se poată participa cu certificat verde, Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este „foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.