Raluca Turcan, ministrul Muncii, se laudă că noul Guvern va mări salariul minim cu 70 de lei brut

0
678

Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că, în 2021, salariul minim va crește cu 70 de lei brut. Hotărârea de Guvern în acest sens va fi adoptată miercuri, 30.12.2020.

După consultările cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, Raluca Turcan a postat un anunț pe pagina personală de pe binecunoscuta rețea de socializare potrivit căruia, de la 1 ianuarie 2021, salariul minim va crește cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Această creștere ar depăși rata inflației și ar putea fi susținută economic

După discuțiile avute și cu reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa“, aceasta a revenit asupra anunțului, pentru a preciza și faptul că patronatele au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, în timp ce sindicatele au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, adică 170 de lei brut în plus față de nivelul actual.

„Formula de creștere stabilită pentru anul viitor, în urma consultărilor cu partenerii sociali, este cea corectă în contextul actual și a încercat să «împace» două puncte de vedere opuse. De asemenea, discuția despre salariul minim nu poate fi ruptă de contextul economic și social actual. Să nu uităm că, în ultimele nouă luni, efortul Guvernului s-a concentrat către protejarea locurilor de muncă ale oamenilor, prin măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori.

În acest moment, avem 25.000 de contracte de muncă în plus față de începutul acestui an, iar aceasta este cea mai clară dovadă a efectelor pe care le-au avut măsurile adoptate pentru susținerea angajaților. Un lucru trebuie, însă, bine înțeles: orice decizie de creștere «din pix», fără o analiză temeinică și fără a ține cont de realitățile economice, se va întoarce împotriva beneficiarilor.

Tocmai din acest motiv, am insistat să începem, încă din primele zile ale anului 2021, discuțiile cu toți partenerii sociali, pentru a stabili împreună cea mai adecvată formulă de calcul de creștere a salariului minim. Obiectivul acestor discuții este acela de a stabili printr-un acord, în următoarele șase luni, un cadru predictibil pentru creșterea salariului minim. Timpul scurt rămas până la sfârșitul anului nu ne-a permis să decidem și să aplicăm un astfel de mecanism pentru anul 2021.

Ne-am angajat în fața românilor să protejăm locurile de muncă și să sprijinim angajații să treacă peste această perioadă economică dificilă. Iată că ne ținem de cuvânt și punem capăt, astfel, tuturor speculațiilor pesediste care anunțau «sfârșitul salariului minim în România»“, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.