Raluca Turcan: „Nicolae Ciucă nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională”

0
443

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, susţine că premierul Nicolae Ciucă nu este beneficiar de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, ca urmare a carierei militare. În emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, Raluca Turcan a susţinut că orice ministru al Muncii s-ar decredibiliza dacă ar promite că aduce pensiile din sistemul de apărare la principiul contributivităţii. „Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie”, a susţinut Raluca Turcan, conform news.ro.

Raluca Turcan a fost întrebată sâmbătă, la Prima TV, câtă credibilitatea mai are PNL să vorbească despre tăierea pensiilor speciale având în vedere că partidul e condus de un preşedinte cu pensie specială.

„Unu: preşedintele partidului Nicolae Ciucă, în opinia mea, ca fost ministru al Muncii, nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, fiind militar de carieră şi ieşind la pensie la apogeul carierei profesionale”, a spus Raluca Turcan.

Atenţionată că în PNRR pensiile militarilor sunt considerate pensii speciale, Raluca Turcan a răspuns: „Nu. Când am creionat Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de la Ministerul Muncii a plecat la Ministerul Fondurilor Europene varianta foarte clar definită de pensie ocupaţională pentru pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică, iar pensii speciale – cele şase categorii (magistraţi, parlamentarii, aviatori, diplomaţi, personalul Curţii de Conturi, funcţionari parlamentari – n.r.) . Din nefericire, la Ministerul Fondurilor Europene, în mod total netransparent şi fără să fim consultaţi, a fost inclusă o formulă ambiguă, dar care nu reprezintă viziunea mea ca fost ministru care a gestionat Ministerul Muncii în PNRR. Au inclus acea variantă ambiguă şi au încercat oarecum să ofere informaţii incomplete Comisiei Europene cu privire la modul în care funcţionează aceste sisteme. Sistemul de apărare şi ordine publică nu are componentă de contributivitate. Un ministru al Muncii serios se decredibilizează dacă vine şi spune: ”Le aduc la contributivitate!”. Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie. Ei au un sistem propriu de calculare a banilor pentru pensie, au un sistem propriu de plată şi pensiile se plătesc din bugetele ministerelor de resort”, a spus Raluca Turcan.

P.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.