După ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor în cazul lui Dumitru Nancu, lectorul în cadrul Universității Ovidius Constanța, întrucât teza sa de doctorat nu respectă standardele privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, acesta s-a adresat instanței de judecată, pentru anularea deciziei de retragere a acestui titlu.
Dumitru Nancu, lector universitar în cadrul Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, a obținut, în 2015, diploma de doctor în domeniul Științe militare și informații, în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu”.
„Considerăm că teza de doctorat Consideraţii cu privire la securitatea naţională modernă. Mediul de afaceri şi investiţiile străine, realizată de Dumitru Nancu, sub îndrumarea profesorului Constantin Onişor, nu respectă standardele privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică. Teza de doctorat conţine un procent neacceptat de texte similare cu alte lucrări fără respectarea normelor de citareacademică a acestora”, spun profesorii din comisia de analiză a lucrării de doctorat, a stabilit o comisie de analiză a CNATDCU.
Mai pe scurt, în redactarea tezei de doctorat, Dumitru Nancu a plagiat. După retragerea titlului de doctor, pe rolul Curții de Apel Constanța a fost înregistrat, în 2020, pe contencios administrativ, dosarul cu numărul 564/36/2020, având ca obiect ”Anulare act administrativ”, având ca părți, pe deoparte, pe Dumitru Nancu, în calitate de reclamant, iar de cealaltă parte pe Ministerul Educației și Cercetării, respectiv Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, având calitate de pârâți.
Ultimul termen, pe fondul cauzei, a avut loc joi, 28 octombrie, când judecătorii de la Curtea de Apel au respins acțiunea ca nefondată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Activitate politică
Potrivit Adevărul, Dumitru Nancu a îndeplinit până acum mai multe funcţii de conducere în instituţii ale statului sau unde statul era acţionar majoritar: director general Radionav (2014-2016), preşedinte Consiliu de Administraţie Aeroport Mihail Kogălniceanu, preşedinte-director general Agenţia Naţională pentru Locuinţe (2013-2014, secretar de stat Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (2012), subsecretar de stat Ministerul Economiei (2009-2012), membru CA Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. (începând cu 2013), consilier personal al ministrului Transporturilor (2013), economist la Transelectrica (2004-2008).
Daniel ALBU