Răspunsul autorităților cu privire la tractorul intrat în mare, la Agigea: nu avea ce căuta pe plajă

0
1602
A intrat cu tractorul în mare, printre turiști, ca să recupereze plasele de pescuit, la Agigea

În urmă cu două săptămâni, cotidianul Focus Press publica un articol în legătură cu o situație semnalată de oameni, pe plaja piscicolă din Agigea. Mai exact, oamenii au reclamat că în acea zonă se intră cu tractorul în apa mării, în ciuda faptului că acest lucru nu este tocmai legal.

În urma publicării articolului: A intrat cu tractorul în mare, la Agigea, pentru recuperarea plaselor de pescuit, pe data de 17 august, spiritele s-au încins destul de serios, mai ales în mediul on-line, unde cititorii s-au arătat iritați de faptul că ”ne-am luat” de pescarii din zonă. De asemenea, ne-a fost adus la cunoștință faptul că acolo așa se practică, că totul e ”normal”, că așa se procedează în mediul pescăresc.

Ei bine, nu este chiar așa. Așa cum am anunțat, am solicitat informații de la autoritățile competente, pe care le-am primit. Acestea ne-au confirmat faptul că este ilegală intrarea în apa mării cu utilaje de acest gen, mai ales că nu era o operațiune autorizată, așa cum se întâmplă atunci când se intră cu utilaje pentru colectarea algelor ajunse la mal.

Iată răspunsul primit de la IPJ Constanța:

În urma verificărilor efectuate de către polițiștii din cadrul Postului de Poliție Agigea, a fost identificat un bărbat care, la data de 17 august a.c. a intrat cu un tractor în apa mării de pe plaja Agigea, în vederea recuperării unor plase pescărești. Acesta a fost sancționat contravențional conform O.U.G. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă. Totodatä, menționăm faptul că, din primele informații, locul în care a fost folosit utilajul nu este plajă turistică, ci plajă piscicolă”.

Cu alte cuvinte, chiar dacă este plajă pescărească, aceste practici nu sunt legale. Pentru că legea nu permite intrarea pe plajă sau în apa mării nici măcar cu ATV-urile. Ca să nu mai vorbim despre autoturisme sau tractoare.

Ce spune legea

Potrivit Art.8, alin.1 Lit. k din O.U.G. 19/2006 privind utilizarea plajei Märii Negre controlul activităților desfășurate pe plajă: ”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei circulația sau staționarea autovehiculelor pe plajă, cu excepția celor care asigură intervenții operative și a utilajelor de întreținere a plajelor”. După cum se poate observa, nu se face referire la tipul de plajă, fie ea turistică sau pescărească.

Pe de altă parte, referitor la aspectele relatate de unii cititori, precum că ”așa se procedează” în mediul pescăresc, am solicitat informații și în alte zone unde există astfel de pescării, precum în Constanța, Năvodari sau Ovidiu. Am aflat că nicăieri nu se intră cu utilajele pe plaje, chiar dacă nu sunt plaje turistice și sunt destinate pescarilor, aspecte confirmate și de reprezentanții ABADL (Apele Române).

Precizăm încă o dată că imaginile difuzate de noi, cu tractorul intrat în mare, ne-au fost furnizate de oamenii aflați în zonă, deranjați de acest lucru.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.