Reabilitarea Cazinoului din Constanța va fi gata abia la anul

0
3410

Lucrările la Cazinoul de pe faleza din Constanța sunt în plină desfășurare. După ani de zile în care a fost lăsat în paragină, simbolul celui mai mare oraș-port al României a primit șansa de a reînvia. Monumentul istoric se află, în prezent, în administrarea Companiei Naționale de Investiții (CNI), urmând ca, după finalizarea lucrărilor, să fie înapoiat Primăriei urbei de la malul Mării Negre.

Încă de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL s-a apucat de reabilitare, iar de atunci de pe șantier nu au lipsit muncitorii.

Într-o vizită de lucru pe șantierul Cazinoului, în luna ianuarie 2021, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat faptul că lucrările de reabilitare vor fi finalizate în a doua parte a anului 2022. Între timp, termenul a fost uşor modificat, după cum a precizat CNI într-un răspuns oferit Focus Press.

Focus Press a solicitat informații legate de termenul de finalizare a lucrărilor, în contextul în care au existat speculaţii cum că lucrările se derulează mai lent, ca urmare a faptului că se întârzie cu plăţile, iar Compania Națională de Investiții spune că acestea se vor finaliza în cursul anului 2023, gradul de execuție fiind în prezent de 50%.

„În prezent, în cadrul șantierului se execută lucrări la partea de structură, partea de arhitectură și partea de componente artistice. Până în prezent, gradul de execuție este de aproximativ 50%. Menționăm că lucrările se vor finaliza în cursul anului viitor, acestea desfășurându-se în conformitate cu termenele contractuale. Finanțarea obiectivelor de investiții derulate prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) este asigurată, în condițiile legii, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI SA, din fondurile alocate, anual, de la bugetul de stat. În perioada următoare se vor continua lucrările menționate anterior, se vor executa lucrările de instalații interioare, instalațiile exterioare, consolidare și refacere terasa exterioară”, au transmis reprezentanții CNI.

Se vor realiza mai multe categorii de lucrări, printre care înlocuirea învelitorii acoperișului, refacerea și repararea pereților exteriori și interiori, păstrând specificul arhitectural și decorativ al clădirii, restaurarea componentelor artistice și ale celor arhitecturale, restaurarea și înlocuirea tâmplăriei deteriorate, consolidarea și lucrări de reparații structurale ale clădirii, înlocuirea completă a instalațiilor termice, electrice și de ventilație etc.

Date istorice despre Cazinoul din municipiul Constanța

Inițial, planurile pentru construirea Cazinoului au fost întocmite de către arhitectul Daniel Renard, în 1903. Acesta a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile au fost schimbate, Municipalitatea încredințând modificarea lor arhitectului Antonescu, ce renunță la principiile stilului lui Renard. Apoi Daniel Renard a revenit, în 1907, iar planul Cazinoului a fost întocnit în stil Art Nouveanu. Construit, din 1908, în stil Art Nouveau, sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii, edificiul constănțean este finalizat în anul 1910, când este și inaugurat, iar în anul 1912 se fac ultimele retușuri.

Ce s-a descoperit la reabilitarea Cazinoului

Șantierul de la Cazinoul Constanța, una dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei, ascunde adevărate comori. 

„La parter, cu ocazia punerii schelei interioare pentru reparațiile de la plafoane, ing. Gabriel Puchiu, dând la o parte rabițul care acoperea structura orizontală, a descoperit niște înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice. Sunt semnături ale meșterilor care au lucrat la Cazino.

Interesant este că numele meșterilor care au lucrat aici și s-au semnat sunt atât din anul 1951, cât și din anul 1986 (ultima reparație capitală a clădirii). Deci s-a descoperit încă un indiciu despre deținuții politici conduși de arhitecții-deținuți Constantin Joja și Ion Cristodulo, care au suferit condițiile dure de detenție ale regimului dictatorial comunist“, a explicat arhitectul Radu Cornescu.

Valoarea proiectului

Conform contractului, asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL va executa lucrări de consolidare și restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă). Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiției se ridică la 56.627.697,09 lei, TVA inclus.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.