Scandal cu acuzații de… “furt” din banii donați în cadrul uni eveniment caritabil organizat de Asociația de Părinți de la Palatul Copiilor! Inițiativa strângerii de fonduri pentru Palatul Copiilor, cu destinația reabilitării bazinului de înot, a fost sprijinită de înotătorul Cristian Tranulea. Din păcate, s-au strâns puțin peste 22 de mii de lei, adică o sumă mică față de așteptările avute de organizatori.
În aceste condiții, a fost luată decizia ca din banii donați să fie cumpărate aparate care să ajute la eficientizarea încălzirii. De altfel, cele mai mari datorii pe care le-a acumulat Palatul Copiilor sunt cele pentru încălzire, clădirea și bazinul de înot fiind dependente de sistemul centralizat. Nu toată lumea a înțeles ce se întâmplă și de ce s-a ajuns la o hotărâre care nu vizează exclusiv bazinul de înot: “În loc să facă reparații la bazinul de înot, așa cum s-a propus prin acțiunea caritabilă, au cumpărat aparate de aer condiționat!” – au acuzat câțiva părinți și un profesor din cadrul Palatului Copiilor din Constanța. De cealaltă parte, alți profesori, părinți și directorul instituției, Eugen Albu, susțin că, având în vedere situația economică gravă cu care se confruntă Palatul Copiilor, cât și suma mica adunată, în cadrul unei ședințe a fost luată decizia ca banii să fie investiți în aparate pentru încălzire. “Am preferat asta, pentru că din 4.000 de euro strânși la acțiunea caritabilă, nu ne ajungea decât să schimbăm câteva robinete… Gândiți-vă că nici măcar o membrană nu ne ajungea să cumpărăm din acei bani. O membrană pentru bazin costă 7.000 de euro”, a precizat conducerea instituției.
Și Asociația Părinților Palatul Copiilor a reacționat, prin intermediul unui comunicat de presă, pe care îl redăm integral: “Acest eveniment caritabil a fost posibil ca urmare a inițiativei și a implicării directe a Vice-Campionului Mondial, Domnul Cristian Tranulea, a avut loc pe 25.01.2025 la Bazinul de înot al Palatului Copiilor Constanța și a fost organizat de către Asociația Părinților Palatul Copiilor Constanța. Scopul acestuia a fost strângerea de fonduri pentru renovarea și dotarea bazinului de înot al Palatului Copiilor Constanța, pentru a le oferi copiilor din Constanța oportunitatea de a face sport gratuit și în condiții optime.
Suma strânsă la acest eveniment a fost de 22322 lei.
Astfel, în urma analizei de nevoi efectuate de către beneficiarul direct (cu calcule și monitorizări concrete ale cosumului de energie electrică și termică), toți împreună, organizatorul, beneficiarul și inițiatorul am hotărât ca din fondurile strânse, cumulate și cu cele de la spectacolul caritabil Hai să dăm mână cu mână, și considerând prioritar, în primă fază, menținerea în funcțiune a Bazinului de înot (fabrică de campioni), să fie achiziționate 16 bucăți Pompe de căldură aer/ aer, inverter cu capacitatea de min 12.000 BTU, PENTRU URMĂTOARELE MOTIVE ȘI CONSIDERAȚII TEHNICE ȘI ECONOMICE:
Aceste 16 pompe de căldură aer-aer inverter și wi-fi vor fi instalate în 16 clase de curs în corpurile de clădire A+B, corpurile centrale ale Palatului Copiilor Constanța, în beneficiul confortului termic al copiilor/ elevilor și profesorilor care frecventează acele clase câteva ore pe zi. În prezent încălzirea clădirilor aferente (corpurile A+B, Sala de sport, Bazinul de înot) se face cu agent termic furnizat de către Termoficare Constanța, fost RADET, printr-o instalație interioară și exterioară învechită (țevi, calorifere, robineți etc.) și fără posibilitatea de reglaj. Cel mai mare consummator fiind Bazinul de înot, datorită condițiilor specific (standardul cu privire la temperature apei și a ambianței).
Prin instalarea acestor pompe de căldură aer-aer inverter și Wi-Fi vom obține o scădere semnificativă a facturii de termoficare (cea mai mare factură de utilități, dintre toți furnizorii, pe care trebuie să o achite Palatul Copiilor Constanța și la care se înregistrează cele mai mari arierate). Datorită faptului că aparatele vor funcționa strict pe durata orelor de curs, la un randament termic superior și datorită funcțiilor avansate de control la distanță, pot fi pornite/ oprite ori de câte ori este nevoie și sălile sunt folosite, eliminându-se astfel riscul unor noi avarii la rețea și risipa de agent termic.
Prin instalarea acestor echipamente în sălile de curs vom obține un confort termic mai eficient și superior celui prezent, atât pe timp de iarna – căldură, cât și pe timp de vară, în beneficiul copiilor și profesorilor ce își desfășoară activitatea în respectivele săli.
După realizarea acestei investiții, se va opri agentul termic în corpurile de clădire A+B, reducând semnificativ costurile la termoficare și implicit beneficiarul net al acestei reduceri a facturii la termoficare va fi Bazinul de Înot”.
Situația a fost comentată și de Cristian Tranulea, care s-a arătat surprins de comentariile celor care acuză de “furt”: “De unde și până unde așa ceva?!? Asociația de părinți explică foarte logic ce s-a decis și ce s-a putut face cu acei bani. Bazinul a fost închis 6-8 luni din cauza datoriilor către RADET. Din cauza acestor datorii doar bazinul a avut de suferit. Ce am reușit cu evenimentul caritabil? A fost rezolvată problema care a ‘sabotat’ bazinul aproape jumătate de an – încălzirea! E logică decizia luată, cu pompele de încălzire”, a precizat vicecampionul mondial la înot.
Alexandra CUCU