Colindele de sărbători, decorațiunile, petrecerile și mai ales mâncarea sunt „ingredienteleʺ principale ale sărbătorilor de iarnă, fie că este vorba despre o cină liniștită în familie, sau de petreceri cu prietenii sau colegii.
Tradiţiile culinare, cu alimente încărcate de grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, afectează negativ chiar şi un organism sănătos. Însoţite de consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri duc către latura neplăcută a sărbătorilor.
Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite – greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută.
Sărbătorile de iarnă aduc bucurie și reuniuni cu cei dragi, dar pot expune la riscuri medicale specifice. Medicii avertizează că obiceiurile alimentare tradiționale, consumul excesiv de alcool și temperaturile scăzute pot conduce la urgențe medicale.
Afecțiunile pentru care pacienții apelează în urgență la servicii medicale în sezonul rece și în preajma sărbătorilor de iarnă sunt în special din sfera cardiovasculară – boala cardiacă ischemică, infarct miocardic, dar și alte afecțiuni favorizate de temperaturile scăzute – și din sfera respiratorie. Afecțiunile acute digestive, legate de obiceiuri alimentare greșite, sunt alte motive pentru care pacienții se prezintă în urgență la spital.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, medicii constănțeni doresc să ofere cetățenilor anumite recomandări legate de sănătate. În perioada sărbătorilor se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de probleme și afecțiuni digestive din tot anul.
Mesele copioase sunt foarte periculoase deoarece abdomenul și ficatul sunt afectate brusc și pot să apară crize biliare, tulburări de tranzit intestinal (constipația, diareea), disconfort digestiv (arsurile gastrice, balonarea), consecințele fiind uneori deosebit de grave.
Pentru a va bucura de sărbători liniștite alături de familie, medicii constănțeni ne oferă câteva recomandări:
– evitați excesele alimentare și abuzul de alcool mai ales dacă vă cunoașteți cu boli digestive, cardiace, neurologice, psihiatrice,
– consumați cu moderație alimente grase (slănină, maioneză, smântână, frișcă etc),
– evitați alimentele care știți că vă fac rău,
– după o masă copioasă se recomandă mișcarea ( mers pe jos, sport), iar seara, la culcare, un ceai de plante cu o felie de lămâie,
– mâncați încet și mestecați mâncarea cât mai mult timp pentru a ușura activitatea stomacului,
– serviți dulciurile la sfârșitul mesei și încercați să mâncați cât mai puține,
– în vederea menținerii igienei mâinilor, acestea vor fi spălate frecvent, ori de câte ori este nevoie. În ceea ce privește expunerea la frig, în special a persoanelor care vor participa la evenimente organizate în aer liber, se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție adecvate (căciuli, mănuși, fulare, îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare) și deplasarea periodică în locuri încălzite. Hidratarea se va realiza cu lichide calde, fără conținut de alcool.
A.V.