Recunoștință internațională pentru comandantul român Bogdan Rusu, elogiat la IMO în cadrul decernării premiilor Bravery at Sea

1
1769
Comandantul Bogdan Rusu. FOTO Cătălin SCHIPOR

Comandantul român Bogdan Rusu a fost elogiat la IMO, în cadrul decernării premiilor Bravery at Sea. Acesta a fost decorat în luna iunie, de către Statul Român, cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler.

În luna august International Maritime Organization a decernat premiile Bravery at Sea. Anul acesta au fost 37 de nominalizări făcute de 23 de state membre și 4 organizații partenere IMO. România a nominalizat, în premieră, trei comandanți români, care – împreună cu echipajele lor – au salvat în 2020 un numar de 27 de vieți pe mare: cdt. Bogdan Rusu, cdt. Florin Negrău și cdt. Constantin Dinu.

Există trei secțiuni de premiere:

1. Premiul anual Exceptional Bravery at Sea, care a fost decernat vietnamezului Tran Van Choi.

2. Certificat of commendation (Certificat de elogiere/recunoaștere) – decernat acest an pentru 8 nominalizări.

3. Letter of commendation (Scrisoare de elogiere/recunoaștere) – decernată pentru 6 nominalizări.

Dintre cei 3 comandanți români nominalizați, Comandantului Bogdan Rusu i s-a decernat Scrisoare de elogiere.Este prima formă de recunoaștere, din istoria premiilor IMO, a contribuției unui navigator român la salvarea vieții pe mare.România trebuie să facă anual nominalizări, deoarece faptele navigatorilor români nu trebuie să rămână anonime.Îndemn pe toți marinarii români care participă la operațiuni de salvare să le facă cunoscute, deoarece, personal, mă voi implica în continuare în identificarea, popularizarea și nominalizarea unor astfel de cazuri, care fac cinste marinarilor români și României“ a precizat Ovidiu Cupșa, directorul general al CERONAV.

Reamintim că în luna septembrie 2020, comandantul român Bogdan Rusu, împreună cu echipajul său au salvat patru marinari aflați pe velierului Yes Dear care erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard abandonase operaţiunea de salvare, desfăşurată cu un elicopter HH-60 Jayhawk, din cauza vremii nefavorabile. În acest context, nava portcontainer COSCO Malaysia, înregistrată în Hong Kong, de 102.834 TDW, lungime de 334 m şi lăţime 42,8 m şi pescaj, având la bord 8.500 TEU, avându-l la cârmă pe tânărul comandant Bogdan Rusu, respectând codul de onoare al marinarilor a lansat cu succes o acţiune de salvare a acelor confraţi în pericol de moarte, debarcându-i apoi în siguranţă în Portul Tampa Bay.

Cătălin SCHIPOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.