Sute de angajați din Senat și Camera Deputaților riscă să își piardă locurile de muncă în perioada următoare, iar tăierile ar urma să se răsfrângă și asupra Primăriilor, Consiliilor Județene sau a instituțiilor deconcentrate. Și la Constanța au fost anunțate concedieri, Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, fiind primul care a anunțat astfel de măsuri, urmat de primarul de la Ovidiu, George Scupra. În ceea ce privește Primăria Municipiului Constanța, primarul Vergil Chițac a anunțat că va recurge la acest demers doar dacă bugetul din acest an nu va acoperi cheltuielie necesare implementării proiectulor. „În ultimă instanță, mă gândesc la restructurări de personal“, a adăugat edilul-șef. Dar haideți să vedem care este situația în Primăriile din județ.
Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, a vorbit, în cadrul ultimei ședințe ordinare, despre desființarea unor servicii din instituție și concedierea unui număr de aproximativ 100 de angajați. „Vom desființa niște servicii din CJ. Probabil aproximativ 100 de persoane vor pleca. Astăzi sunt 307 și vor rămâne 201 de luna viitoare“, a declarat Florin Mitroi.
Și primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a declarat, pentru Focus Press, că la nivelul Primăriei Ovidiu se va ajunge la o instituție în care vor fi cu 30% mai puțini angajați. Vor fi desființare 54 de posturi, din care 19 sunt ocupate, iar 35 sunt vacante. Acest proces de reoganizare a început încă din septembrie 2024, atunci când trei funcționari au ieșit la pensie, alți trei și-au dat demisia și un altul a plecat prin transfer. Odată cu demararea reorganizării, în septembrie 2024, la nivelul Primăriei erau 122 de angajați, iar prin plecarea a șapte, în momentul de față sunt 115. Targetul este, însă, ca până în data de 15 martie 2025 să rămână 94.
Primarul Municipiului Constanța a spus că dacă e nevoie de reorganizare va stabili abia după întocmirea bugetului pe anul 2025. „În ultimă instanță, mă gândesc la restructurări de personal“, a declarat primarul Vergil Chițac.
În județ, primarii au anunțat că nu vor recurge la reduceri de personal, care oricum este insuficient. Totuși, singurul edil-șef care a precizat că există posibilitatea restructurărilor de personal este Gheorghe Cojocaru, de la Murfatlar.
Nici la Mangalia nu sunt anunțate concedieri. ,,Nu, nu, nu. Poate doar la compania care furnizează agentul termic. Pentru că nu mai avem foarte mulți consumatori și acolo avem o problemă. Și asta a fost și recomandarea institutului care ne acreditează, să spun așa. În rest, la alte departamente nu“, ne-a declarat Cristian Radu, primarului municipiului Mangalia.
,,Deocamdată avem chiar lipsă de personal, că nu sunt mulți funcționari. Însă, o să facem o analiză și o să vedem despre ce este vorba. Avem foarte multe posturi vacante. Pentru că prevedeam această măsură, iar pe măsură ce oamenii au ieșit la pensie, nu s-au mai făcut angajări. Încă există foarte multe posturi neocupate. Dacă este nevoie, o să recurg la alea“, ne-a explicat Liviu Negoiță, primarul orașului Cernavodă.
Primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a spus că este exclusă o astfel de reorganizare, ținând cont de faptul că, în prezent, numărul funcționarilor este mult mai mic decât în 2016.
,,În momentul de față eu am mai puțin oameni decât în 2016, când am luat mandatul de primar. Mai întâi ar trebui ministerele să facă reduceri de personal, nu să ne bage la grămadă și Primării cu ministere. În Primării, între care și Hârșova, cu siguranță mai sunt și altele, avem personal mai puțin decât în 2016. Deci, în momentul de față, nu am de gând să fac restructurări, pentru că eu mai am nevoie de încă de doi oameni la Poliția Locală, că am deficit de personal“, a susținut Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.
În schimb, la Murfatlar, primarul ia în considerare posibilitatea unor restructurări administrative. „Chiar dacă nu suntem forțați de o lege, indirect trebuie să ne gândim și la lucrurile astea. Lucrăm acum la bugetul pe anul acesta și vedem în funcție de cum reușim să strângem banii, ne gândim serios și la restructurări. Dar știți care e problema, că am mai făcut restructurări și m-am trezit cu procese câștigate în instanță. Deci avem în vedere și lucrul ăsta. Adică nu le excludem“, ne-a spus Gheorghe Cojocaru, primarul orașului Murfatlar.
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, ne-a declarat că nu există motive pentru care să recurgă la reduceri de personal. ,,În momentul în care organigrama comunei Cumpăna, conform OUG 63/2010, este ad litteram conformă, nu avem de ce să facem reduceri de personal. Noi suntem în deficit la numărul polițiștilor locali, în funcție de numărul locuitorilor pe care îi are comuna Cumpăna, iar la restul serviciilor ne încadrăm conform ordonanței, atunci nu avem cum să facem reduceri. Singura modificare pe care noi o avem este la societatea de salubrizare, societate care rămâne pe teritoriul comunei Cumpăna, cu întreținerea parcurilor, locurilor de joacă sau a cimitirelor și a celor 886 de străzi și drumuri, a fost predat personalul de operatorul regional Iridex, care este câștigătorul licitației de la ADI Dobrogea“, a precizat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
Andreea CONDURACHE