Reforma pensiilor speciale, cerută urgent de Bruxelles: Comisia Europeană nu dă 3 miliarde de euro României dacă nu respectă condițiile

0
166
Comisia Europeană Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Reforma pensiilor speciale cerută imperios de Bruxelles. Comisia Europeană a cerut deja mai multe condiții pentru a transmite miliardele de lei României. Însă legea pensiilor speciale încă se lasă așteptată, relatează Realitatea.net.

Legea pensiilor speciale încă se lasă așteptată. Comisia Europeană a impus mai multe condiții pentru a accepta reforma pensiilor speciale pregătită de Guvernul de la București, cum ar fi o impozitare mai mare.

România trebuie sa aibă finalizată Legea pensiilor speciale pentru a depune cererea de plată pentru tranșa a treia de bani din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.

Reforma pensiilor, implicit a pensiilor speciale, trebuia să fie gata de la sfârșitul anului 2022, ceea ce nu s-a întâmplat nici după 9 luni din acest an. Și este posibil să aibă loc, din nou, o amânare a reformei, potrivit Realitatea PLUS.

Comisia Europeană a impus mai multe condiții pentru România pentru a accepta acestă lege, la ultimele discuții ale premierului Marcel Ciolacu și ale miniștrilor din Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, 17 septembrie, că lucrurile sunt “cam finalizate” în privinţa proiectului privind pensiile speciale. Acesta a spus că proiectul privind pensiile speciale “va fi gata” până când Guvernul va depune cererea de plată numărul 3 către Comisia Europeană. Termenul pentru adoptarea legii pensiilor speciale este 15 octombrie, potrivit anunțului ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

„Angajamentul pe care ni l-am luat în guvern (…) sunt ca toate jaloanele şi ţintele aferente Cererii de plată 3 să fie gata la 15 octombrie. Majoritatea lor în 30 septembrie”, a declarat Câciu.

CONDIȚIILE puse de Bruxelles pentru a da undă verde banilor din PNRR

Este vorba despre impozitarea pensiilor, procentul propus inițial în cazul pensiilor speciale era de 15%, acum, acesta este de 20-25%. De asemenea, se are în vedere și o taxare egală pentru toți pensionarii speciali.

Bruxelles cere Guvernului României un calcul al pensiei raportat la ultimii doi ani de activitate, iar procentele din salariu din care se calculează pensia specială să fie scăzute.

De exemplu, potrivit legii care nu a fost acceptată de CCR, calculul în cazul magistraților se făcea un calcul de 80% din media indemnizațiilor. În acest caz, Comisia Europeană a cerut reducerea acestui procent.

O inițiativă care să treacă de filtrul Comisiei prin PNRR este reanalizarea calculării pansiilor magistraților.

O ultimă condiție pusă de Bruxelles este reprezentată de eliminarea aspectelor clar neconstituționale din următorul act normativ privind reforma pensiilor.

CONDIȚIILE PUSE DE COMISIA EUROPEANĂ PENTRU PENSIILE SPECIALE

– IMPOZITARE mai mare pentru toți pensionarii speciali – 20-25%
– CALCULUL PENSIEI să fie raportat la ultimele 48 de luni de activitate
– procentele din salariu din care se calculează PENSIA SPECIALĂ să fie mai SCĂZUTE
– inițiativă care să treacă de filtrul PNRR – reanalizarea recalculării PENSIILOR MAGISTAȚILOR
– elimine aspectele clar neconstituționale

Și ministrul Finațelor Marcel Boloș a transmis un avertisment extrem de dur pe tema reformei pensiilor speciale.Ministrul a avertizat că, dacă reforma pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale, nu va fi făcută, România va pierde 1,4 miliarde de euro, sumă ce poate fi tăiată de Comisia Europeană.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.