Condamnat definitiv, în 2019, la șapte ani de închisoare, în dosarul „Motorina“, controversatul afacerist Radu Nemeș, cel despre care se spunea, inițial, că și-a desfășurat activitatea infracțională sub protecția fostului șef ANAF, Sorin Blejnar, insistă să fie pus în libertate.
Pe rolul Tribunalului Constanța s-a aflat, luni, 4 aprilie, cererea de liberare condiționată formulată de Radu Nemeș, condamnat la șapte ani de detenție și încarcerat la Poarta Albă. De fapt, magistrații au judecat contestația formulată de procurorii DNA Constanța împotriva hotărârii Judecătoriei Medgidia, care a admis propunerea de liberare condiționată dispusă de comisia Penitenciarului Poarta Albă.
Așa se face că, după ce judecătorii de la Medgidia au decis să-l lase în liberate pe Radu Nemeș, judecătorii de la Constanța au spus pas, în sensul că acesta mai trebuie să aștepte și să nu se bucure prematur.
Mai pe scurt, luni, 4 aprilie a.c., Tribunalul a admis contestația formulată de DNA și a respins ca nefondată cererea de liberare condiționată. Hotărârea este definititvă.
Povestea dinaintea condamnării
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au dispus, în 1 august 2012, începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.
Dosarul a fost trimis în judecată în acelaşi an, în 7 septembrie 2012, dar în 4 decembrie 2012, Tribunalul Braşov a retrimis dosarul la DIICOT, pentru refacerea urmăririi penale. Procurorii au făcut recurs, astfel încât, în aprilie 2013, Curtea de Apel Braşov a decis că retrimiterea dosarului la DIICOT nu este necesară, iar Tribunalul Braşov poate să înceapă judecarea dosarului.
Procurorii îl acuzau pe Sorin Blejnar că ar fi sprijinit gruparea condusă de soţii Nemeş şi, astfel, 90.000 de tone de motorină ar fi fost tranzacţionate fără ca statul să încaseze un leu.
În acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice.
În iunie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca fostul preşedinte al ANAF să fie condamnat la cinci ani închisoare, Radu Nemeş – la nouă ani închisoare, iar soţia sa – la şapte ani. În anul 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat sentinţa definitivă în acest dosar: Sorin Blejnar şi Diana Nemeş au fost achitataţi, iar Radu Nemeş a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare.
Buncărul din SUA al familiei Nemeş – o avere de invidiat
După arestarea soţilor Diana şi Radu Nemeş de FBI, la jumătatea lunii martie 2014 şi extrădarea lor în România, în mai 2014, agenţii federali americani au pătruns în buncărul pe care aceştia l-au folosit pentru a depozita numeroase bunuri de valoare. Poliţiştii au confiscat haine de lux, veselă din argint, mai multe kilograme de aur sub formă de monede și cel puţin douăsprezece arme, potrivit Adevărul.
Câteva dintre bunurile confiscate de americani de pe domeniul din Washington al soţilor Nemeş: 3,2 kilograme de aur, sub formă de 113 monede a câte o uncie (28,35 grame), șapte vehicule, printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes Benz S600 din 2003, 21 de cutii cu monede de argint, alături de alte 256 de monede de argint – greutate totală necunoscută, 25 de monede de argint de un dolar (709 grame), 50 de medalioane de argint, mai multe alte monede tot de argint, haine de lux, printre care şi pantaloni Gucci pentru copii, 31 de geci de piele, printre care şi un costum bărbătesc din catifea, marca Versace, o haină de damă făcută din blană de nurcă şi piele de şarpe, 43 de perechi de încălţăminte, printre care şi o pereche de cizme stil cowboy din piele de crocodil, 26 de genţi şi poşete de lux, 115 ceasuri şi bijuterii, douăsprezece arme, printre care o puşcă stil AR-15 şi una de calibru 22, șase televizoare şi zece iPaduri, statui Micky şi Minnie Mouse sculptate din cristal Swarovski, două pocale din argint masiv, în formă de capete de cai, plus 89.000 de dolari din conturi bancare.
Daniel ALBU