Te-ai obişnuit, mai ales din vara anului trecut, să mergi la restaurant doar cu rezervare. Şi să îţi laşi numărul de telefon la intrare, necesar în cazul unei anchete epidemiologice.
Te întrebi poate dacă furnizarea acestor date se mai justifică. Iar cum numărul de noi cazuri de infectare e tot mai mic, chiar şi antreprenorii au uitat de această practică.
Totuşi, registrul evidenţei clienţilor încă există. Asta pentru că ordinul de ministru ce l-a introdus e în vigoare. Şi se va aplica şi de la 1 iulie, când restaurantele, terasele şi cafenelele vor putea funcţiona până la ora 2, cu două ore în plus faţă de prezent.
Un proprietar de cafenea susține că: „Acum cam o lună de zile, am avut un control de la DSP, iar autorităţile ne-au îndemnat să reluăm completarea acestui registru, dar într-o formă oarecum mai simplă, completând doar numele unei persoane din grupul care stă la o masă, ora sosirii acestora în locaţie şi numărul mesei la care a stat”.
Întrebat într-o conferinţă de presă dacă este permis ca restaurantele să ceară în continuare numerele de telefon clienţilor la intrarea în incintă, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerului Afacerilor Interne, a răspuns că, dacă ordinul care prevede obligația firmelor să procedeze în acest fel este în vigoare, respectivele unităţi acţionează legal.
„Aici este stabilit, dacă nu mă înșel, prin ordinul ministrului sănătății. Deci ordinul ministrului sănătății a stabilit unele reguli. Cât timp acest ordin este în vigoare, aceste lucruri se respectă”, a declarat Raed Arafat, joi, la finalul şedinţei săptămânale a Guvernului.
Colectarea datelor de contact se va face doar pentru o singură persoană pentru fiecare masă, „astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire printre clienții localului”, se specifică în ordin.
„Rolul acestui număr de telefon este în cazul unei anchete epidemiologice să fie mai ușor pentru direcțiile de sănătate publică să găsească persoanele care au intrat în contact. (…) Dacă se renunță, dacă se modifică ceva, se modifică în ordinul respectiv”, a mai precizat Raed Arafat.