Regiunea italiană Piemont a suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, după decesul unui profesor: Lotul a fost folosit în România

0
75

Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a anunţat duminică după-amiază, 14 martie a.c., continuarea vaccinării cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, a cărui administrare o suspendase puţin timp mai devreme, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi în urmă, potrivit marsica-web.it.

Dar lotul ce corespunde vaccinului cu care a fost inoculată persoana decedată va fi suspendat, fiind vorba despre lotul ABV5811. Acest lot a fost folosit și în România.

În România, lotul ABV 5811 a ajuns pe 17 februarie. Din 163.000 de doze au fost folosite 61.000 până acum, deci tot atâția români au fost imunizați cu prima doză. Nu au primit-o și pe a doua, pentru că rapelul la AstraZeneca se face abia după opt săptămâni, scrie stirileprotv.ro

România așteaptă ca luni să intre în teleconferință cei 27 de șefi ai agențiilor naționale a medicamentului, din statele membre UE, pentru a se sfătui și a lua o decizie în privința acestui nou lot de vaccin AstraZeneca, scos din centrele de imunizare din regiunea Piemont.

„Administrarea vaccinului AstraZeneca în Piemont a fost reluată, după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat″, a clarificat în cele din urmă administraţia regiunii Piemont pe website-ul său.

Anterior, şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

„Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19″, a mai spus acest oficial, fără alte detalii privind decesul profesorului.

În total până acum, șapte țări din Europa și Asia au stopat complet vaccinarea populației cu AstraZeneca, iar alte șapte țări au scos din cabinete doar anumite loturi. În total, cinci persoane au murit post-vaccinare cu anumite loturi, fără să existe vreo legătură de cauzalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.