Instanța i-a dat câștig de cauză fostului city manager al municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, în procesul pe Contencios administrativ prin care a atacat Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale în municipiu, care prevedea, mai nou, posibilitatea înființării cârciumilor la parterul blocurilor fără a fi nevoie de acordul vecinilor.
Verdicul instanței de fond a venit după un an de la înregistrarea cererii de anulare a Hotărârii Consiliului Local 261/2023, privind Regulamentul activităților comerciale în municipiul Constanța, adoptat în locul celui din 2017, care și-a încetat aplicabilitatea.
Așa cum am mai arătat, acest nou regulament prevede, printre altele, posibilitatea desfășurării unor activități comerciale la parterul blocurilor sau lipit de acestea, precum baruri, cafenele și alte astfel de activități, fără acordul locatarilor, cu program de funcționare între 8.00 și 22.00.
Întrucât aceste prevederi nu au fost văzute cu ochi buni, chiar au stârnit indignare, în septembrie 2023, avocata Felicia Ovanesian, împreună cu mai mulți reclamanți, s-au adresat instanței de judecată, solicitând suspendarea acestui regulament, dar și anularea lui.
La vremea respectivă, Felicia Ovanesian ne-a declarat că există două normative, două legi care nu permit funcționarea cârciumilor la parterul blocului sau lipit de acesta, iar ele sunt superioare ca aplicabilitate față de o hotărâre locală.
„Regulamentul este foarte periculos, iar acordul vecinilor este prevăzut de două legi, Codul Civil și Legea asociațiilor de proprietari. Conform noului regulament, cei care își deschid astfel de unități nu mai au nevoie de aviz sau de autorizație a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de securitate la incendiu, nu au nevoie nici de locuri de parcare, pot face bar oriunde, nu se mai ține cont de funcțiunile din zonă sau de destinația imobilului, este un talmeș-balmeș“, ne-a declarat, telefonic, Felicia Ovanesian.
În fine, revenind în prezent, după judecarea cauzei, pe fond, instanța a înclinat balanța în favoarea reclamanților:
„Admite cererea formulată de către reclamanţii XXX, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanţa, în consecinţă dispune anularea HCLM Constanta nr. 261/2023, pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa. Ia act că reclamanţii au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în data de 26.09.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei“.
Reprezentanții Consiliului Local au posibilitatea și obligația, totodată, să formuleze recurs împotriva hotărârii judecătorești, însă este puțin probabil ca o altă instanță să decidă altfel, dat fiind că, așa cum a precizat și Felicia Ovanesian, o hotărâre a Consiliului nu poate modifica prevederile a două legi, care primează.
Daniel ALBU