Consiliul Local Constanța a adoptat, miercuri, 31 august a.c., în cadrul ședinței ordinare, proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 193/2015 privind aprobarea Regulamentului serviciului de salubrizare al municipiului Constanța, iniţiat de primarul Vergil Chițac. Acesta a primit 25 de voturi „pentru”.
Una dintre modificări prevede faptul că, în cazul zonelor rezidențiale, colectarea deșeurilor se va efectua în fiecare zi. Totodată, o altă reglementare din regulament arată că pe arterele cu iluminat public corespunzător din municipiul Constanța, ridicarea deșeurilor municipale se va realiza exclusiv în intervalul orar 22:00 – 06:00, iar pe cele care nu beneficiază de un iluminat public corespunzător, colectarea deșeurilor municipale se va realiza în intervalul orar 09:00 – 11:00. O altă modificare prevede că prestatorul de salubritate este obligat să evacueze punctele de colectare pline în cel mult 60 de minute de la sesizarea efectuată de o persoană interesată.
Iată aici cum arăta regulamentul inițial și cum arată cel modificat, adoptat.
„Regulamentul va intra în vigoare de îndată ce hotărârea de Consiliu va intra în vigoare. Asta înseamnă două săptămâni, pentru că după ce o elaborăm redactăm ți semnăm, ea trebuie să ajungă la Prefectură, și după ce primim aviz, atunci automat intră în vigoare”, a spus primarul Vergil Chițac, în cadrul unei conferințe de presă, după ședința Consiliului Local Constanța.
Primarul Constanței a fost întrebat dacă Polaris și-a dat acordul în privința modificării regulamentului.
„Nu trebuie să își dea ei acordul. Noi stabilim necesitățile privind salubrizarea orașului. În 2008 erau 280 de străzi, acum Constanța are 700. Cum să te raportezi la un caiet de sarcini făcut în 2008? Eu mă uit în gura lui Polaris?”, a răspuns edilul șef.
Vergil Chițac a vorbit și despre achitarea unor anumite costuri suplimentare.
„Noi avem posibilitatea să achităm orice diferență pentru că este un serviciu esențial, ține de sănătatea publică, problema este să îl fundamentăm”, a precizat acesta.
Edilul șef a vorbit și despre solicitarea făcută de Polaris, din luna aprilie a.c., în privința ajustării tarifelor.
„În aprilie a existat o solicitare a lor de a ajusta tarifele, doar că noi nu putem face acest lucru că zice el <<pe cuvântul meu că nu am profit>>. Am solicitat să ne dea balanțele analitice pe 2020 și 2021, să ne uităm pe costuri și să vedem dacă cheltuielile lui sunt mai mari decât veniturile. Suntem în situația în care am angajat un expert contabil care se uită pe aceste cheltuieli și analizează”, a spus Vergil Chițac.
Vergil Chițac a mai menționat faptul că nu are nevoie de avizul Polaris pentru a modifica frecvențele colectării gunoiului.
„Legat de frecvențe, nu trebuie să aibă avizul salubrizatorului. Este o bună practică pe care am preluat-o din alte orașe. Dacă lucrurile acestea sau alte modificări înseamnă pentru salubrizator costuri în plus, nu este niciun fel de problemă, noi suntem dispuși să le plătim, însă ele trebuie fundamentate. În relația cu salubrizatorul, noi suntem într-o zonă de superioritate din perspectiva faptului că noi reprezentăm interesul public. Sigur, este o societate comercială și trebuie să își facă profit, nu atentăm cu nimic la profitul lui, însă trebuie să fiți de acord cu mine că acest contract este valabil din 2008. Au trecut 14 ani, între timp a apărut legislație în domeniul acesta, cum este ordinul 114 din 2019, ordinul ministerului Sănătății, care stipulează faptul că în zonele rezidențiale, unde sunt locuințe colective, colectarea gunoiului și transportul la groapă trebuie să se facă în perioada 1 aprilie – 1 octombrie, minim o dată pe zi, ceea ce nu era în 2008. În licența pe care au primit-o i se spune că trebuie să respecte legislația asta. Dacă el consideră și poate să facă această dovadă, că există cheltuieli suplimentare, noi suntem dispuși să facem acest lucru, legal. Noi nu vrem ca salubrizatorul să intre în faliment sau să nu câștige”.
Petruț Iacob