Primăria Hârșova a lansat două licitații în cadrul proiectului de restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului „Vasile Cotovu – Centru Multicultural“ (Școala Veche) din oraș, derulat prin INTERREG V-A România – Bulgaria. Este vorba de furnizarea de produse constând în echipamente tehnice și produse de mobilier, în vederea dotării obiectivului de investiții.
Achiziția legată defurnizarea de produse constând în echipamente tehnice este în valoare estimată, fără TVA, de 286.400 de lei și constă într-un grup electrogen de 40 KWA, cu rezervor pentru opt ore + UPS 3KWA / 400 V – 1 oră, pentru obiectivul de investiție.
Cea de-a doua licitație constă în furnizarea de produse de mobilier: 61 de vitrine de perete, 20 de rafturi modulare metal, 50 de scaune sală de conferință etc., în vederea dotării aceluiași obiectiv de investiții. Valoarea estimată, fără TVA, este de 349.150 de lei.
„Vasile Cotovu – Centru Multicultural“ reprezintăun ansamblu de monumente istorice aflate pe teritoriul orașului Hârșova. Acesta este format din fosta școală și locuința directorului.
Despre acest proiect, reabilitare Școlii Vechi, a vorbit Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Focus Press. Acesta este un proiect care se apropie de final și va deservi atât locuitorilor din Hârșova, cât și turiștilor. Proiectul „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei“ este implementat cu fonduri europene, iar partenerii Primăriei Hârșova sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), Municipalitatea Krushary și Muzeul Regional de Istorie Dobrich din Bulgaria.
Școala Veche va deveni Muzeu Regional. În cadrul acestuia, vor fi expuse aproximativ 1.000 de piese de mare valoare istorică, aflate în gestiunea MINAC.
„Din punctul meu de vedere, este cel mai important proiect acum, deoarece această construcție trebuie să o finalizăm, tot ce ține de cheltuieli neeligibile. Până la sfârșitul acestui an se va finaliza, hârșovenii, dar nu numai o pot vedea. Este o minunăție de clădire. Vă pot spune că sunt foarte mândru și bucuros pentru că am reușit acest proiect. Mai este puțin, dar îi vedem finalitatea și, ulterior, acolo, conform proiectului, va fi un muzeu regional, pentru că în acest proiect partener este și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și să sperăm că va fi pus în valoare.
Din 2017 am început acest proiect, scad perioada pandemică și perioada războiului, care a fost mai dificilă, pentru că prețurile au crescut foarte mult și au apărut cheltuieli neeligibile. A fost un proiect greu, unde primul constructor a abandonat lucrarea. L-am dat în judecată și am câștigat procesul pe fond, nu știu dacă va face recurs, dar știu că tot vom câștiga. Avem de recuperat bani de la constructor, dar nu asta contează, ci că acum mai avem foarte puțin pentru ca proiectul să fie gata“, ne-a declarat, la sfârșitul lunii august a.c., primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.
Loredana MIHAI
Citește și: