Muzeul de Artă Constanța găzduiește, în perioada 6 septembrie – 30 noiembrie a.c., expoziția intitulată „TU“ a renumitului sculptor Aurel Vlad. Cunoscutul artist este doctor în Arte Vizuale, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte din București şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Sculptorul Aurel Vlad oferă acum, atât constănțenilor, cât şi turiştilor, ocazia de a admira o parte din lucrările sale, unele dintre ele fiind prezentate în premieră în numeroase expoziții personale și de grup din România, Germania, Japonia, Italia, Franţa şi Austria.
„TU“ este o expoziție plină de încărcătură emoțională, în care publicul vizitator se va regăsi, cu siguranță. Lucrările sunt de o frumusețe tulburătoare şi oferă, indirect, informații despre noi, ca oameni, fiind vorba de peste 400 de ipostaze ale lui Homo Deus, de mărimi foarte mari sau dimensiuni mici, dar mereu reprezentați în mulțimi.
Renumitul sculptor a vorbit, pentru Focus Press, despre această expoziție, precum și despre activitatea sa de-a lungul timpului.
Reporter: La ce vârstă v-aţi descoperit pasiunea pentru sculptură?
Aurel VLAD: Prin clasa a VII-a sau a VIII-a. La început a fost ca o dorinţă. Când am ajuns în atelierul sculptorului Mihai Mihai, am conştientizat că această dorinţă era chemarea către sculptură.
R.: Ce şcoli aţi urmat ca să vă împliniţi visul de a deveni sculptor?
A.V.: Am avut un traseu atipic. Din şcoala generală am trecut la una profesională, în paralel am urmat cursurile unei şcoli populare de artă, apoi liceul tehnic, la seral, armata. La 26 de ani, am fost admis la Sculptură, la Facultatea de Arte din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti.
R.: Ce este sculptura pentru dumneavoastră? Dar atelierul?
A.V.: Din momentul în care am descoperit-o, ea a dat sens vieţii mele. Toate etapele care au urmat au fost modelate de această pasiune pentru sculptură. Eu consider că sculptorul trebuie să aibă un spaţiu dedicat sculpturii. Este o legătură foarte strânsă între acest spaţiu dedicat creaţiei, artist şi opera lui. Cunosc ateliere care au devenit, datorită acestei legături, la fel de vii ca şi creaţia care creşte în ele. Pleci greu din astfel de spaţii încărcate de aure.
R.: Unde aţi expus lucrările dumneavoastră? Vă însoţiţi, întodeauna, lucrările la expoziţii?
A.V.: Lucrez sculptură de peste cinzeci de ani. La 17 ani, am avut prima expoziţie personală, în holul Teatrului Muzical „Nicolae Leonard“ din Galaţi. Din 1984, odată cu absolvirea cursurilor de sculptură, am avut posibilitatea de a expune în multe galerii, muzee, instituţii culturale din ţară sau străinătate. La multe expoziţii, am participat la evenimentele organizate cu ocazia deschiderii lor. Sunt momente frumoase, pline de emoţii, care îţi dau energii pentru lucrări viitoare.
R.: Cât de mult contează aprecierea operei dumneavoastră de către public?
A.V.: Lucrez urmărind tiparul interior, acolo unde se naşte lucrarea. Doresc să dau viaţă lucrării printr-o expresie puternică, volum, proporţie etc. Nu mă gândesc la nicio recompensă, pentru că dacă lucrarea va fi aşa cum am văzut-o în mine, aceasta este suprema răsplată. Când lucrările pleacă din atelier, pentru a fi expuse, ele sunt pe cont propriu. Ele vorbesc, nu autorul, aşa că aprecierea publicului ele îl merită. De multe ori, participând la astfel de momente, am sentimentul unui părinte care se bucură de reuşitele copiilor lui.
R.: Cu câte premii aţi fost recompensat până acum?
A.V.: Nu ştiu un număr, dar pot să vă răspund că absolut toate au fost importante pentru mine, deoarece ele vorbesc de creaţia mea, de viaţa dedicată artei. Sunt recunoscător tuturor instituţiilor care m-au onorat cu disticţiile lor.
R.: Care este cea mai importantă expoziţie sau lucrare din activitatea dumneavoastră?
A.V.: Nu am o astfel de statistică. Dar ştiu că nu am creat niciodată o lucrare, dacă acea lucrare nu ar fi fost importantă pentru mine. Aşa am lucrat mereu, tot aşa voi lucra şi de acum înainte.
R.: Expuneţi pentru prima oară la Constanţa într-o expoziţie personală, cu titlul „TU“. De ce aţi ales acest denumire?
A.V.: Sunt pentru prima oară cu o expoziţie personală la Muzeul de Artă din Constanţa. E un privilegiu să-mi pot expune trei luni lucrările în luminoasele săli ale muzeului. Expoziţia este curatoriată de doamna Lelia Rus Pârvan, ceea ce înseamnă că împreună am stabilit conceptul acestui eveniment, lucrările care să-l reprezinte şi desigur că şi titlul expoziţiei. Textul scris de curatorul expoziţiei este lămuritor asupra acestui parcurs. Trebuie citit, el este expus împreună cu lucrările expoziţiei, cu care face corp unitar, purtând un singur mesaj.
R.: Ne putem regăsi în lucrările expuse?
A.V.: Sculpturile mele reprezintă personaje inspirate de prezenţa oamenilor, pe care îi privesc cu bucuria descoperirilor pe care mi le oferă studierea lor. Dar modelez oamenii nu pentru trupul lor, ci pentru că ei sunt purtători ai vieţii şi eu asta doresc să creez. Sentimentul vieţii îl vor descoperi vizitatori expoziţiei în lucrările expuse, găsind, fiecare, o legătură cu această viaţă.
R.: De ce ar trebui să vizităm această expoziţie?
A.V.: Poate, uneori, este bine să fim spectatorii propriilor noastre vieţi. Arta poate oferi un asemenea prilej. Şi de ce nu şi această expoziţie.
a consemnat Loredana MIHAI