Reorganizarea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, anunțată cu surle și trâmbițe în urmă cu circa un an și jumătate, de ministrul Cătălin Predoiu, reprezintă, pentru unii, un eșec, mai ales când vorbim despre sindicaliștii din Poliție. Pentru alții, de pildă conducerea Poliției Române, reprezintă o reușită, deși reorganizarea este încă în curs de evaluare. Că o fi bine, că o fi rău, cele două părți continuă să se contrazică.
În urmă cu o lună, prezentam punctul de vedere al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), ai cărui reprezentanți ne-au declarat că acest proiect-pilot, de reorganizare din temelii a IPJ Constanța, „nu și-a produs încă efectele și nu s-a reușit, până în prezent, ocuparea locurilor care s-au dat în plus pentru această reorganizare. La vremea respectivă, noi am atras atenția Ministerului că declanșarea acestei reorganizări la nivelul IPJ Constanța nu o privim cu ochi buni, pentru că acest județ nu generează polițiști“, după cum ne-a declarat chiar Vasile Zelca, președintele SNPPC.
În schimb, cei de la vârful Poliției Române susțin că procesul de reorganizare este în curs de evaluare, însă rezultatele sunt promițătoare.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în urma reorganizării, au fost preluate de la alte structuri și suplimentate 666 de posturi, față de situația inițială.
De asemenea, în perioada de referință, au fost scoase la concurs 316 posturi pentru ocupare prin încadrare directă/reîncadrare (în data de 20.04.2024), 84 de posturi au fost scoase la concurs prin încadrare directă și prin trecerea agenților de poliție în corpul ofițerilor (în data de 27.07.2024), 104 posturi prin încadrare directă (în data de 26.10.2024) și 45 de posturi de agent prin încadrare directă (în data de 21.12.2024).
Totodată, au fost repartizați la IPJ Constanța 282 de absolvenți din promoțiile de agenți de Poliție ai școlilor postliceale din Câmpina și Cluj- Napoca, 35 de absolvenți din promoția de ofițeri de Poliție ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ și cinci absolvenți ai masterului profesional ai academiei.
În ceea ce privește deficitul de personal, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, acesta este de 26,3%.
„Menționăm că, în anul 2024, comparativ cu anul 2023, media zilnică a polițiștilor angrenați în activitățile de menținere a ordinii și liniștii publice a crescut cu 14,7%, numărul acțiunilor organizate a crescut cu 245,8%, iar numărul infracțiunilor constatate în flagrant a crescut cu 1,8% și a infracțiunilor stradale descoperite în flagrant, cu 83,3% (media la nivel național fiind de creștere cu 9,1%).
De asemenea, în perioada de referință, a fost înregistrată o creștere cu 8,7% a intervențiilor la evenimente și o scădere a timpului de intervenție la sesizările prin 112, în mai puțin de 10 minute, reprezentând 77,7% din totalul sesizărilor, față de 74,8% în anul 2023.
Din punct de vedere al siguranței rutiere, a fost înregistrat cel mai mic număr al persoanelor decedate în accidentele de circulație din ultimii patru ani (-9,3% față de anul 2023, -33,8% față de anul 2022 și -38,8% față de anul 2021)“, ne-au mai precizat reprezentanții Poliției Române.
După cum se poate observa, părerile diferă, în ciuda rezultatelor promițătoare, cu excepția celor privind deficitul de personal.
Așa cum se știe, „buturuga“ care a răsturnat „carul mare“ al IPJ Constanța a fost accidentul nefericit de la 2 Mai, soldat cu doi morți.
Conform anunțului ministrului Predoiu, dacă se va dovedi că acest proiect de reorganizare este benefic, același model va fi aplicat și la alte inspectorate din țară.
Daniel ALBU