Toate primăriile din județul Constanța aflate în zona costieră, ale localităților cu plaje, au primit câte o adresă din partea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), prin care li se cere să identifice toate clădirile turistice din zonele cu potențial turistic, dar și construcțiile turistice ridicate fără autorizație, atât de pe domeniul public, cât și de pe domeniul privat.
Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții le cere primarilor din localitățile cu plaje să identifice toate construcțiile neautorizate, ridicate ilegal pe plaje sau în zonele cu potențial turistic din apropierea plajelor.

„Urmare a identificării acestora, veți proceda la punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței nr. 5/2023“, se poate citi în adresa trimisă primăriilor, în care este invocat un normativ ce a adus unele modificări OUG 41/2010, privind disciplina în construcții.
Contactat telefonic, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, ne-a declarat că a făcut astfel de demersuri și înainte de primirea acestei adrese de la ISC.
„Avem astfel de construcții chiar pe plajă și le-am identificat și înainte să ne sesizeze ISC. Împreună cu cei de la ABADL, am luat și vom mai lua măsuri pentru a le desființa înainte de începerea sezonului estival. Asta pentru că intră și în atribuțiile ABADL să se ocupe de aceste construcții“, ne-a declarat Cristian Radu.
Doar că, la o simplă analiză a conținutului adresei trimise de ISC, comparativ cu textul ordonanței invocate, se constată o anume contradicție. Mai exact, potrivit art. 2 din Ordonanța nr. 5/2023, chiar reprezentanții ISC trebuie să identifice aceste construcții, apoi să înștiințeze primăriile, nu invers.
„După constatarea de către reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții a faptului că respectivele construcții au fost executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aceștia înștiințează compartimentele de specialitate cu atribuții de control ale autorităților administrației publice locale ale județelor, municipiilor (…)“, se arată în textul ordonanței de urgență invocate.
Altfel spus, reprezentanții ISC, ca să nu se mai obosească ei cu munca în teren, pentru depistarea construcțiilor ilegale, le-au cerut primarilor să facă acest lucru și, apoi, tot ei să pună în aplicare prevederile actului normativ nominalizat în cuprinsul adresei.
De remarcat că OUG 41/2010 a fost emisă de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din acea vreme, Elena Udrea, și prevedea o distanță minimă de 200 de metri între construcții și linia de coastă.
Daniel ALBU