Reprezentanții SANITAS s-au întâlnit cu ministrul Sănătății

0
309
Întâlnire între reprezentanții SANITAS și ministrul Sănătății. FOTO SANITAS

Reprezentanții Biroului Operativ al Federației SANITAS s-au întâlnit în cursul zilei de 26 ianuarie, cu Vlad Voiculescu – Ministrul Sănătății. Acesta a participat la întâlnire însoțit de o echipă de specialiști din cadrul ministerului.

Unul dintre subiectele dezbătute a fost cel al aplicării etapizate a Legii 153/2017, în special aplicarea creșterilor salariale prevăzute de lege pentru anul 2021.

Ministrul Sănătății ne-a asigurat că împreună cu echipa sa caută soluții sustenabile care să poată fi agreate de întregul Guvern pentru a debloca aplicarea etapizată a Legii 153/2017 pentru salariații din sănătate, în cursul anului 2021“ au precizat reprezentanții SANITAS.

Reprezentații Federației SANITAS au subliniat faptul că blocarea aplicării Legii 153/2017 prin O.U.G. 226/2020 a prejudiciat odată în plus salariații cu cele mai mici venituri din sistemul sanitar și au subliniat faptul că nu vom accepta ca aceștia să nu beneficieze de dreptul lor legal în anul 2021. De asemenea, Federația SANITAS a declarat că orice discuții pe Legea 153/2017 vor trebui să aibă ca bază de pornire repararea inechității la care angajații care nu au beneficiat de creșterea salarială prevăzută pentru 2022 au fost supuși.

În ceea ce privește raportarea cel puțin a sporurilor pentru condiții de muncă la salariul de bază aflat în plată, pentru toți angajații din sistemul sanitar, ministrul Sănătății este de acord cu susținerea Federației SANITAS referitoare la uriașa nedreptate pe care dubla măsură în ceea ce privește raportarea sporurilor o creează, din păcate, tot salariaților cu veniturile cele mai mici din sistem.

Va analiza (ministrul – n.r.) această situație și va cere calcularea impactului bugetar urmând să discutăm posibile soluții la întâlnirile următoare“ au precizat sindicaliștii.

În ceea ce privește aplicarea prevederilor Legii 56/2020, mai exact, punerea în drepturi a urmașilor angajaților din sănătate decedați ca urmare a infectării cu SARS-COV-2, ministrul a precizat că O.U.G. care completează Legea 56/2020 astfel încât aceasta să poată fi aplicată a fost adoptată de Guvern, ca urmare a solicitărilor SANITAS repetate, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.

Despre completarea O.U.G. 147/2020 astfel încât părinții din familii mono-parentale care lucrează în sănătate să poată opta pentru una dintre facilitățile acordate de lege: sporul la salariu sau zile libere plătite, Vlad Voiculescu a fost de acord că salariații din sistemul sanitar care sunt părinți singuri au o situație specială în perioada pandemiei și a consimțit să facă o analiză a impactului bugetar pe care solicitarea noastră l-ar avea și să susțină rezolvarea acesteia.

„Ministrul Sănătății ne-a asigurat de o viitoare colaborare onestă și corectă și a stabilit împreună cu reprezentanții Federației SANITAS că vor organiza întâlniri periodice pentru a discuta și clarifica orice fel de subiecte de interes pentru categoriile de salariați pe care îi reprezintă. De asemenea, pentru a repune dialogul social în drepturile sale depline, imediat după numirea noului Secretar de Stat responsabil de acest segment, Comisia de dialog social va reîncepe să funcționeze“ au transmis reprezentanții SANITAS.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.