Restaurantul Cazino Mangalia – o imagine dezolantă a fostului simbol al orașului, zace în părăsire, așteptând să se investească în el

0
1961

Unul dintre simbolurile litoralului românesc, dar mai cu seamă al municipiului Mangalia, arată deplorabil. Este vorba despre Restaurant Cazino Mangalia, un obiectiv dintre cele mai cunoscute de pe litoral, căutat și apreciat în perioada comunistă, prost administrat după 1989 și dat uitării după 2015.

Un management defectuos și, probabil, anumite interese ascunse, care nu s-au mai materializat ulterior, au făcut ca simbolul Mangaliei, aflat pe faleză, să ajungă într-o stare deplorabilă. Ultimele activități desfășurate în incinta acestui au fost evenimente private, nunți și botezuri, după care s-a pus lacătul pe ușă.

Sursa foto: Mangalia news

Scurt Istoric

În 1958, pe vremea lui Ion Gheorghe Maurer, fost șef de stat din perioada comunistă, a început construcția ansamblului de odihnă pe faleza orașului Mangalia, respectiv fotelurile Scala, Zenit, Astra, Orion si Zefir, vilele de protocol și restaurantul Cazino. Începând din anii 60, până în anii 90, Restaurantul Cazino Mangalia a fost vizitat de toată lumea care ajungea în Mangalia, fiind cel mai cunoscut local din zonă. A cunoscut perioada de înflorire a litoralului românesc, iar pragul îi era călcat, inițial, de oamenii muncii, veniți la odihnă, apoi de către personalități, când această zonă a devenit unul dintre principalii poli ai turismului european.

După 89, restaurantul nu a mai fost atât de căutat ca înainte. Așa cum era de așteptat, a fost preluat de SC Mangalia SA, care a continuat să îl exploateze, să câștige bani de pe urma lui, însă fără a-I aduce îmbunătățiri. Astfel, în anii 2000, acesta încă funcționa ca spațiu de închiriat, pentru nunți și alte evenimente private similare, însă era un chin să participi la astfel de petreceri, vara, dat fiind că în tot restaurantul nu exista niciun aparat de climatizare.

Cum s-a ajuns la închiderea restaurantului?

Printr-o hotărâre judecătorească din 2015, SC Mangalia SA, odinioară una din cele mai mari firme de turism din sudul litoralului și proprietară a Restaurant Cazino Mangalia, a dat faliment, după ce adunarea generală a creditorilor a constatat, pe 30.01.2015, că nu mai există nici o şansă de revigorare a firmei.

Din cauza unor datorii uriașe, de circa 13 milioane de lei, la care s-au adăugat și unele dobânzi, administratorul societății, care era și patronul acesteia, Liviu Scarlat, un fost politician țărănist ”scăpătat” societatea a intrat în insolvență. Însă Scarlat a încercat o manevră de resuscitare a acesteia, însă fără succes. În cele din urmă, societatea și-a cerut falimentul.

În 2011, hotelul Zenit a dispărut brusc din patrimoniul Mangalia SA şi a fost trecut pe numele unei noi firme, Don Raz Turismo SRL, înfiinţată în 2012. În 2013, societatea, prin reprezentanţii Viorel Răzvan Chivu, Ioana Şerban şi Gina Valeria Matei au obţinut aprobare de la Primăria Mangalia pentru modernizarea hotelului de două stele, care a fost redeschis la categoria de 3 stele, sub noul nume de Solymar.

Mai departe, același Viorel Răzvan Chivu a achiziționat și Restaurantul Cazino, însă fără a investi în el. Cel puțin până în prezent.

Sursa foto: Facebook

Ofertă de închiriere

În urmă cu trei ani, la începutul anului 2018, pe pagina de Facebook –Hotel Solymar Mangalia, a apărut un anunț de închiriere a Restaurantului Cazino Mangalia, care era nefuncțional de ani buni. Unii locuitori ai municipiului, dintre cei care l-au prins în vremurile bune, și-au exprimat speranța de a-l revedea deschis, ca odinioară.

Alte persoane și-au exprimat dezgustul, tot prin comentarii, față de cei care au avut posibilitatea să-l îmbunătățească și să-l mențină, iar patronul acestuia, nimeni altul decât Liviu Răzvan Chivu, le-a răspuns aproape tuturor:

”Rușine lui Liviu Scarlat cel ce a administrat SC Mangalia SA care a avut în proprietate restaurantul Cazino. El nu a dorit să investească în această locație ci doar să câștige bani. Doar din cauza lui acest restaurant este închis acum”, se arată într-un comentariu, semnat ”Chivu Răzvan – proprietar Cazino”.

De asemenea, afaceristul se arată încrezător că acesta va fi redeschis. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns la un comentariu postat pe Facebook.

Cu siguranță cei ce au fost odată clienții restaurantului Cazino vor reveni cu plăcere în situația în care acesta ar fi redeschis”, a comentat Chivu. A uitat însă să precizeze cine anume trebuie să se ocupe de reabilitarea restaurantului. Pentru că el nu a investit nimic, până în prezent.

Despre partea cu închirierea…sigur nu s-a înghesuit nimeni să-l preia, altfel arăta ceva mai decent.

În prezent, la început de sezon estival 2021, celebrul Restaurant Cazino Mangalia arată dezolant, cu geamuri sparte, pereți scorojiți, grilaje ruginite încuiate cu lacătul.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.