Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța va intra într-un amplu proces de reabilitare și consolidare. Consiliul Județean Constanța a lansat licitația pentru restaurarea, consolidarea, protecția şi conservarea monumentului istoric, iar valoarea estimată, fără TVA, a lucrărilor se ridică la suma de 42.072.648,22 lei.
În urmă cu câteva luni, președintele CJC, Mihai Lupu, a transmis către conducerea instituției de cultură că poate începe demersurile de mutare a patrimoniului, logisticii și oamenilor, pentru ca apoi muzeul să poată intra în reabilitare.
Proiectul constă în realizarea de lucrări de revitalizare a zidăriilor de piatră şi cărămidă, și a bolţilor cu degradări, lucrări de restaurare interioară la spaţiile boltite şi la componentele artistice ale sălilor şi frescei din Aula „Adrian Rădulescu“, lucrări de restaurare exterioară, la faţade şi acoperiş, lucrări de arhitectură, lucrări de intervenţie structurală, lucrări de instalaţii şi dotări.
Scopul licitației îl reprezintă atribuirea unui contract de achiziție publica având ca obiect execuția de lucrări pentru obiectivul de investiție „Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța în baza proiectului (PT+DDE) elaborat de High Construct Project SRL“. Proiectul de arhitectură a fost realizat cu scopul de a asigura conservarea și protecția monumentului istoric, restaurarea acestuia, refuncționarea și modernizarea clădirii după consolidare.
Imobilul face parte din categoria „B“, ce include construcțiile de importanță deosebită, cu funcțiuni importante, a căror neîndeplinire implică riscuri majore pentru societate și natură. Proiectul a fost întocmit pe baza temei-cadru elaborate de Consiliul Județean Constanța, particularităților terenului din punct de vedere al vecinătăților și condițiilor impuse prin certificatul de urbanism.
Pornind de la obiectivul general, prin realizarea acestui obiectiv internațional se urmărește în mod special: reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare, restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului, dotări interioare (instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție).
Totodată, prin proiect se dorește protecția patrimoniului cultural mobil și imobil, creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural și activități de marketing și promovarea turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitalizarea acestuia, în cadrul proiectului.
Durata estimată a contractului este de 87 de luni compusă din următoarele etape:
- Etapa I: emitere Ordin Administrativ de Începere – în termen de 90 de zile de la semnarea Acordului Contractual, Supervizorul emite Ordinul Administrativ de Începere către Antreprenor;
- Etapa II: 24 de luni de execuție;
- Etapa III – 60 de luni perioada de garanție.
Despre clădirea ce găzduiește muzeul
Clădirea muzeului a fost proiectată ca primărie de arhitectul Victor Ștefănescu. Prințul Ferdinand a pus piatra de temelie în mai 1912. Construcția a fost oprită în 1913, repornită în vara anului 1914, apoi oprită, din nou, în timpul primului Război Mondial. Construcția a fost inaugurată în iulie 1921. Pe lângă funcția sa politică și administrativă, a găzduit, la subsol, o sală pentru bere, cu loc pentru 300 de clienți, precum și o cafenea și o patiserie, într-o aripă de la parter, și un restaurant în cealaltă aripă.
Structura e în stilul neoromânesc, cu o logie, coloane și ferestre mici. Clădirea este listată ca monument istoric de Ministerul Culturii și Cultelor din România.
La momentul construcției sale, a fost criticată pentru costul excesiv și pentru blocarea vântului de la mare, creând o insulă de căldură.
Loredana MIHAI