România intenționează să introducă un nou impozit menit să descurajeze deținerea de autovehicule vechi și poluante, după ce timp de peste un deceniu astfel de inițiative au fost evitate de clasa politică. Potrivit anunțului făcut de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, impozitul va fi unul anual, diferențiat în funcție de emisiile de CO2 ale autovehiculelor, scrie publicația Știri pe surse.
Această măsură vine în urma solicitărilor repetate ale industriei auto. Mihai Bordeanu, directorul Dacia România, a declarat recent că a transmis Guvernului o propunere de taxare a mașinilor vechi și poluante, argumentând că actualele programe de tip Rabla nu sunt suficiente pentru a reduce poluarea.
Cum va funcționa noul sistem de impozitare
Potrivit informațiilor furnizate de Profit.ro, impozitul va fi calculat în funcție de emisiile de CO2 și, eventual, de norma Euro a vehiculului. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de taxa de primă înmatriculare introdusă în trecut de Guvernul Tăriceanu, care viza doar achizițiile de vehicule.
Noua formulă are avantajul că nu este discriminatorie, deoarece nu blochează importul de automobile second-hand, ci le impozitează pe baza gradului de poluare. Acest sistem este deja aplicat în majoritatea țărilor europene.
Modele de taxare din Europa
Multe state europene au adoptat sisteme de impozitare bazate pe emisiile de CO2. De exemplu:
- Belgia: Taxează la achiziție (până la 2.500 de euro) și anual, în funcție de emisiile de CO2.
- Danemarca: Impozitul anual variază între 88 și 3.000 de euro, în funcție de consum.
- Franța: Aplică un sistem malus/bonus, care taxează suplimentar mașinile cu emisii ridicate.
- Germania: Combină impozitarea pe baza capacitații motorului cu o taxă CO2, de 2 euro per gram peste 95 g/km.
- Grecia: Proprietarii plătesc până la 3,72 euro per gram de CO2 peste 90 g/km.
- Italia: Aplică taxe doar la achiziție, cu un sistem bonus/malus.
- Irlanda: Impozit progresiv, de la 120 de euro anual pentru mașini electrice până la 2.350 de euro pentru vehiculele cu emisii mari.
Noua taxă pregătită de Guvernul României ar putea urma modele similare, având în vedere presiunile de la nivel european pentru reducerea poluării și promovarea vehiculelor electrice. Măsura ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței auto, descurajând deținerea de autovehicule vechi și stimulând achizițiile de automobile cu emisii reduse.
D.A.
Un registru de taxe (defter otoman) folosit în zona Karasu ne spune că nemusulmanii supuși impozitului erau împărțiți în trei categorii, bogați, medii și săraci. Bogații plăteau fiecare a”la, în valoare de 4 altâni (altîn, altun – monedă de aur). Cel din clasa medie achita evsad, în valoare de 2 altâni iar săracul achita edna, de un altân. Multe secole, cei care plăteau capitația (dizia) erau doar bărbații valizi pentru că Imperiul „excludea de la impozitare femeile, copiii, invalizii și fețele bisericești”.
Impozitele pt populația română din Dobrogea otomană era mici in comparație cu birurile de azi. Turcul se gândea la țară știa că țăranul român are copii de crescut nu îl jupuia cum fac azi expirații politici de la putere . Oameni buni din munca noastră cinstită prin taxe impozite TVA,etc noi dăm statului lacom 70% din venituri,toată
viața ,iar când ajungem la bătrânețe
ciocoii ne spun că nu mai sunt bani de pensii. Nu v-ați săturat să mai fiți români.
Cind o sa avem și noi pensii ca afara minim 100 euro , sa pună guvernanți taxa și pe mașini. Secan hand . Pina atunci da-si vadă de guvernare, nu are de unde sa mai adune banii, sa nu m ai fure și o sa aibă.