Romii din Eforie cer sancționarea primăriei și a Consiliului Local, pe motiv că le-au demolat barăcile și nu le-au oferit în schimb locuințe decente

0
8555

Mai multe familii de etnie romă din Eforie au dat în judecată Primăria și Consiliul Local, solicitând amendarea acestora pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești. Este vorba de mai multe familii care au obținut dreptul de a primi locuințe din partea administrației publice, ai cărei reprezentanți nu s-au conformat.

Primarul orașului Eforie, Primăria și Consiliul Local au fost târâți în instanță de mai multe familii care au rămas fără locuințele improvizate, construite în urmă cu mai bine de 10 ani, pe domeniul public al orașului. În urmă cu opt ani, Primăria Eforie a decis demolarea barăcilor și igienizarea zonei, mutând cele câteva zeci de persoane, unele în locuințe tip container, altele pe unde au apucat. Numai că, în urma unor verificări a DSP, s-a constatat că nici acestea nu erau conforme cu cerințele prevăzute în Anexa 1 a Legii 114 din 1996, cu privire la locuințe.

Astfel, printr-o sentință civilă rămasă definitivă în 2016,  administrația publică locală a fost obligată, prin sentința civilă 744/CA/ 01.06.2016, pronunțată de Tribunalul Constanța 6104/118/2015,  să le asigure acestor familii locuințe în adevărastul sens al cuvântului, potrivit legii menționată mai sus.

Întrucât Primăria și Consiliul Local Eforie nu s-au conformat acestei hotărâri judecătorești, membrii familiilor respective s-au adresat încă o dată instanței, solicitând amendarea lor pentru acest lucru. Astfel, pe data de 16 decembrie 2020, a fost înregistrată acțiunea în instanță având ca obiect: ” amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti (art.24 din Legea nr.554/2004)”, așa cum precizam mai sus, îndreptată împotriva celor trei instituții ale administrației publice locale.

Astfel, pe data de 11 martie a.c., a venit și soluția: ”Admite în parte cererea. Obliga paratul Primarul Orașului Eforie la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, începând cu data de 11.04.2017, pana la executarea efectivă a obligației de atribuire a unor locuințe care să respecte dispozițiile anexei I din legea 114/1996, potrivit Sentinței civile 744/CA/ 01.06.2016 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosar 6104/118/2015. Obligă pârâții Primarul Orașului Eforie şi UAT Oraş Eforie la plata unei penalități in cuantum de 100 lei/zi întârziere, pentru fiecare reclamant, începând cu data de 11.04.2017,pana la executarea efectivă a obligației de atribuire a unor locuințe care să respecte dispozițiile anexei I din legea 114/1996. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu Consiliul Local al Orașului Eforie şi restul pretențiilor cuprinse în cererea principală ca nefondate. Cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. Pronunțata in data de 11.03.2020”, se arată în încheierea de ședință.

Recursul a fost judecat luni, 28 iunie, însă judecătorii au amânat pronunțarea până la data de 5 iulie.

De precizat că primarul orașului eforie a mai fost obligat, într-un alt dosar, să suporte penalități de întârziere a aplicării unei sentințe civile similare.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.