Rutieriștii constănțeni vor fi dotați cu bodycam-uri pentru înregistrarea fiecărei intervenții. Polițiștii locali au primit deja camere portabile

0
985

Polițiștii Serviciului Rutier Constanța vor fi dotați cu camere video portabile de supraveghere, săptămâna viitoare. Acestea vor înregistra fiecare intervenție a oamenilor legii, iar imaginile vor putea fi folosite ca mijloace de probă.

Polițiștii Serviciului Rutier Constanța vor fi dotați cu sisteme audio-video portabile, de tip bodycam, care vor surprinde orice interacțiune dintre oamenii legii și participanții la trafic. Rolul acestora este de a descuraja conducătorii auto să încalce legea și de înregistrare a imaginilor ce vor putea fi folosite ca mijloace de probă, în cazul săvărșirii unor infracțiuni. Înregistrările vor avea, însă, caracter confidențial, pentru asigurarea protecției datelor cu caracter personal.

„Suntem în curs de distribuire la nivelul tuturor inspectoratelor județene de poliție. Cel mai probabil, săptămâna viitoare vom finaliza acest proces“, a declarat, pentru Focus Press, comisarul de poliție Georgian Drăgan, director de comunicare al I.G.P.R.

La nivelul întregii structuri a Poliției Române, au fost cumpărate 6.000 de dispozitive bodycam. Primele 240 au fost distribuite polițiștilor rutieri din București, iar restul vor ajunge la colegii lor din țară. Ei vor fi instruiți cu privire la modul de utilizare a acestora, dar și cu privire la scopul pentru care vor fi utilizate: protejarea oamenilor legii, a conducătorului auto, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Cetățenii nu au dreptul de a refuza filmarea interacțiunii cu polițiștii

„Cetăţenii trebuie să ştie că poliţiştii vor filma şi vor înregistra audio-video interacţiunile dintre colegii mei din teren şi cetăţeni. Achiziţionarea acestor dispozitive este foarte benefică atât pentru cetăţeni, pentru că sunt situaţii în care sunt reclamate abuzuri atât din partea autorităţilor, dar sunt benefice şi pentru poliţişti, pentru că sunt anumiţi cetăţeni care se manifestă violent. Tocmai de aceea vor fi realizate aceste înregistrări audio-video, care vor fi folosite ulterior, dacă este cazul. Au fost, în ultima perioadă, mai multe astfel de situaţii, tocmai de aceea au fost achiziţionate aceste dispozitive, pentru a limita aceste cazuri de violenţă”, a declarat comisarul Georgian Drăgan.

Potrivit Poliţiei Române, în perioada stării de urgenţă, numărul agresiunilor asupra poliţiştilor aflaţi în misiune au crescut cu peste 50%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Polițiștii locali constănțeni au fost dotați deja cu bodycam-uri

Potrivit Compartimentului Comunicare și Mass-Media al Primăriei Municipiului Constanța, Direcția Generală Poliția Locală Constanța a dotat polițiștii locali cu camere video corporale. Aceste dispozitive montate pe uniformă înregistrează audio-video intervenţiile sau discuţiile cu cetăţenii. De fiecare dată, oamenii sunt informaţi că urmează să fie înregistraţi. Cu ajutorul acestor înregistrări, se elimină discuţiile referitoare la abuzurile polițiștilor locali iar dialogul dintre poliţişti şi cetăţeni decurge într-o manieră civilizată, aşa cum este normal.

„Acțiunile polițiștilor locali se desfășoară atât pe marile bulevarde, în zonele aglomerate cât și pe aleile dintre blocuri sau în cartierele mărginașe, dar, în principal, în funcție de sesizările cetățenilor. Iar cetățenii pot face sesizări în permanență, 24 de ore din 24.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat problemele întâlnite și îi rugăm să facă în continuare acest lucru la numerele de telefon: 0241.484.205 – Dispecerat sau 0799/606142 – WhatsApp“, au transmis reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.