Salarii umflate cu până la 50-75% la Primăria Medgidia: Curtea de Conturi a dispus recuperarea banilor

4
3564
Valentin Vrabie, primar Medgidia

Un raport al Curții de Conturi arată că salariile unor funcționari din Primăria Medgidia au fost umflate peste media normală, stabilită prin hotărâre de consiliu. Acest lucru a fost stabilit în urma unui audit financiar asupra contului anual de execuție bugetară al UAT municipiul Medgidia. Curtea de Conturi a dispus recuperarea surplusului de salariu de la toți angajații care au beneficiat de aceste majorări nelegale. Facem precizarea că acest control raport este aferent anului 2018, iar în prezent reprezentanții Curții de Conturi derulează un nou control la Primăria Medgidia și se conturează depistarea unor noi nereguli.

Potrivit acestui raport, rezultat în urma auditului desfășurat în perioada supusă controlului, respectiv 26 martie – 25 mai 2020, s-a stabilit că Valentin Vrabie, în calitate de primar, precum și Luminița Ivan, director economic în cadrul Primăriei Medgidia, au condus, efectiv, compartimentele economic, financiar și contabil. Totodată, inspectorii Curții de Conturi au găsit deficiențe privind stabilirea salariilor.

”Stabilirea salariilor lunare se realizează de către ordonatorul de credite (…) Ivan Luminița nu aduce argumente care să modifice abaterea constatată (…) Ordonatorul de credite nu poate dispune acordarea unui salariu de bază mai mare sau mai mic decât cel prevăzut în grila aprobată prin HCL, dar poate dispune acordarea unor drepturi prevăzute de lege (sporuri, majorări, indemnizații de hrană, vouchere de vacanță etc). (…) În timpul desfășurării auditului nu au fost luate măsuri de către conducerea entității (Primăriei Medgidia – n.r.) în vederea remedierii deficiențelor constatate”, se arată în procesul-verbal al auditului. Mai departe, în același document se explică concret despre ce este vorba.

”Din verificările efectuate s-a constatat că, în perioada aprilie 2018 – aprilie 2020, la nivelul UATM Medgidia, au fost acordate majorări ale salariului de bază cu nerespectarea prevederilor Legii cadru nr 153/2017, în sumă estimativă de 322.430 lei, reprezentând veniturile salariale acordate în plus unor angajați din cadrul entității ce au fost nominalizați în cadrul echipelor de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene, ce s-au derulat în perioada menționată, peste nivelul indemnizației viceprimarului, reprezentând limita maximă peste care nu se puteau acorda drepturi salariale angajaților din cadrul aceleiași entități (…) fie prin aplicarea unei majorări a salariului de bază ce depășește procentul de 50% prevăzut de HG nr. 325/2018 (…) În concluzie, s-a constatat că în cazul a opt salariați, veniturile salariale individuale ce au fost acordate în perioada iulie 2017 – prezent, au depășit nivelul indemnizației viceprimarului, acordată contrar prevederilor legale aplicabile, cu suma totală estimativă de 206.595 lei. Cu privire la drepturile salariale acordate administratorului public, s-a constatat că, pentru activitatea derulată în cadrul proiectelor europene, au fost aplicate eronat două majorări ale salariului de bază, stabilit prin dispoziția primarului nr. 208/31.01.2018 sumă de 9.788 lei, astfel:

– Începând cu 01.01.2018 – o majorare de 50% a salariului de bază, acordată în baza dispozițiilor de numire a echipelor si a pontajelor întocmite aprobate lunar pentru activitatea efectuată; astfel administratorul public a beneficiat de un venit salarial brut lunar de aproximativ 14.682 lei (aprilie — august 2018) , respectiv 18.352 lei (septembrie 2018 — octombrie 2019).

– Începând cu data de 01.09.2018 – o majorare de 25% a salariului de bază, aplicată baza dispoziției primarului nr. 1036/05.09.2018, de la 9.788 lei la 12.235 lei, la care ulterior s-a aplicat și majorarea de 50% menționată mai sus, acesta beneficiind astfel de un venit salarial lunar de aproximativ 18.352 lei. (…) Totodată, menționăm că, prin acordarea unor majorări succesive ale salariului de bază, respectiv de 25%, inclusă în salariul de bază, cât și de 50% aplicată la baza care era deja majorată, au fost încălcate prevederile HG nr. 325/2018, fiind depășit procentul prevăzut de legislația în vigoare, respectiv de cel mult 50% pentru activități derulate în echipele de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene.

Valoarea drepturilor acordate necuvenit administratorului public în perioada aprilie 018 – octombrie 2019 a fost de 80.028 lei. În altă ordine de idei, s-a mai constatat că, în cazul a 4 salariați, au existat luni în care a fost acordată în mod eronat majorarea salariului de bază pentru activitatea prestată în cadrul proiectelor europene, în sensul că: fie a fost acordat procentul maxim de 50%, fără a ține seamă de numărul de ore efectiv înscrise în pontajele întocmite si aprobate, nerespectând procentele prevăzute, rezultând o sumă de 3.008 lei acordată necuvenit pentru un număr de 3 salariați, fie a fost acordat un cuantum ce depășește procentul de 50%, valoarea estimată a drepturilor salariale acordate necuvenit fiind în sumă totală brută de 32.799 lei”. Menționăm că cele descrise mai sus sunt doar o mică parte din deficiențele constatate de Curtea de Conturi.

Daniel ALBU

4 COMENTARII

  1. Veniți și la Primăria Costinești sa va faceți crucea mare la ce veți găsi. Banii se strecoară printre degete salariaților prin diverse metode pe care le știe Secretarul General al Comunei, pe la firme favorizate de primar cu care au golit visteria primăriei ani de zile, bani distribuiți direcți prin dispoziția primarului și uite asa Primăria Nu Are Bani Niciodata!

  2. Nu s-a achiziționat decât o mașină Duster pentru primar, deși avea mașina Opel dar a vândut-o Secretarului General al Primăriei la un preț de rizoriu 7000 mii lei, masluind licitația cu soțul unei angajate Văduvă de la compartimentul Gospodarie director Tănase Paul.

  3. P.S.D ( Luminița Vlădescu) nu pot dormi de grija lui Vrabie . Politica made România ! Curtea de conturi poate merge si la instituția unde se umfle salariile să scoatem pensionari de lux ? NU . DE CE ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.