Salvamarul care s-a înecat la Eforie Nord nu ar fi avut pregătirea necesară

3
3468
Sorin Georgian Olariu

Salvamarul care s-a înecat la Eforie Nord, în cursul zilei de luni, 8 august a.c., nu ar avea atestat privind pregătirea sa pentru această meserie.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, bărbatul a fost angajat, în a două perioadă a sezonului estival, fără a avea vreun curs de salvamar. Acesta a fost pus să facă practică la Eforie, urmând ca, la sfârșit de sezon, să-i fie eliberată o diplomă în acest sens. Numai că, din câte se pare, nu a mai apucat să-și termine perioada de instruire.

Aceleași surse ne-au declarat că nu este normal ca o persoană fără pregătire în salvarea vieților omenești să fie pusă să facă acest lucru, motivul fiind clar: și-a pierdut viața atât persoana în cauză, denumită impropriu „salvamar“, cât și cel pe care trebuia să îl salveze.

„Există niște tehnici privind salvarea din mare, nu e atât de simplu. Sunt niște pași de urmat, niște protocoale. Fără pregătirea necesară nu ai ce căuta acolo“, ne-a declarat un fost salvamar.

În continuare, ITM a deschis o anchetă, iar șefii celui decedat vor trebui să justifice modul în care a fost angajat. Aceștia ar putea fi trași la răspundere pentru ucidere din culpă, ca și în cazul celor doi scafandri decedați anul trecut, tot la Eforie.

Reamintim că luni, 8 august a.c., în jurul prânzului, doi bărbați au fost scoși din apă de către salvamarii din Eforie. Una dintre victime avea 28 de ani și era din Ialomița, iar cel de-al doilea, 48 de ani și era din Dâmbovița. Acesta din urmă era și salvamar și era de serviciu, încercând să salveze bărbatul din Ialomița.

Șeful salvamarilor din Eforie Nord susține, însă, că Sorin Georgian Olariu avea atestat.

„Normal ca avea atestat, ce noi ne jucăm cu viețile oamenilor? A lucrat șapte ani pe litoral ca salvamar, înainte să vină la Eforie. Și chiar dacă nu avea, îi făceam noi cursuri, îl școlarizam așa cum facem cu oricare dintre angajații noștri“, a declarat Gelu Vătămănescu pentru FocusPress.

D.A., V.I.

Citește și:

3 COMENTARII

 1. IN GERMANIA SE DAU AMENZI USTURATOARE TURISTILOR CARE NU RESPECTA INDICATIILE!
  NU SE PUNE IN PERICOL VIATA SALVATORILOR!
  SE ADUNAA BANI BUNI LA BUGET INTR-UN SEZON!

 2. Romania, nici jumatate din salvamari nu pot inota 200ml.
  Cat despre scoala, numai rude, pile, din primarii.
  Stiti ca un salvamar primeste vechime ca un miner?
  Ce o fi mai greu, surpari, gaze, mizerie sau fetite, somisor la umbra si berica?
  De la 1Mai, baietii lucreaza. Ati vazut inotatori in luna mai?
  Faceti un sondaj si poate veti ramane socati.

 3. Sunt unul din cei mulți salvați de salvamari la Eforie Nord în 2005, Dumnezeu să le dea sănătate la toți Salvamarii, și dacă nu era salvamar și a vrut să salveze o viață tot merita RESPECT, Dumnezeu să-l odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.