Salvatorii Constanței uitate. Ce se întâmplă la Infecțioase, la 2 luni de la tragedia care a cutremurat țara? Dr. Dumitru: “Nu cerem imposibilul. Dați o șansă spitalului”

0
701

De Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, s-au împlinit 2 luni de la tragedia care a cutremurat țara. Două anchete au fost deschise după incendiul de vineri dimineața, 1 octombrie a.c., de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care și-au pierdut viața 7 pacienți îngrijiți la Compartimentul de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) al spitalului suport COVID din oraș. Autoritățile încearcă și acum să afle cauza incendiului și cine se face vinovat de tragedie. La două luni de la incendiu nu avem vinovați, iar dacă tragedia s-ar repeta într-un alt spital vom constata că autoritățile nu au învățat nimic.

Procurorul de caz Zafer Sadâc, anunțase atunci că victimele, 7 femei, au decedat la Infecțioase ca urmare a intoxicației cu fum din cauza incendiului, iar în cazul a 2 dintre victime, de arsurile provocate de temperatura ridicată din saloane. Incendiul a cuprins toate cele 7 saloane ale Compartimentului ATI, în care se aflau 10 pacienți. Celelalte trei persoane care erau internate în Terapie Intensivă au murit ulterior. Alți 113 pacienți au fost transferați la alte spitale, În urma tragediei, managerul spitalului, dr. Stela Halichidis, a fost demis, dar a decis să-l dea în judecată pe primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, pentru demiterea din fruntea Spitalului de Boli Infecțioase.

“Aproape toți pacienții erau dependenți de oxigen. Am văzut eroismul colegilor mei care, cu prețul vieții, au intrat pe secții și în saloane și au reușit să scoată într-un sfert de oră cam 90% dintre pacienți până au venit pompierii”

În ziua tragediei, medicul șef al Secției Clinice II Adulți din cadrul SCBI din Constanța, dr. Irina Magdalena Dumitru, se afla la spital, cu un membru inferior imobilizat într-o atelă gipsată. “Am fost acolo. Îmi rupsesem piciorul. Am văzut tot ce s-a întâmplat. Am văzut eroismul colegilor mei care, cu prețul vieții, au intrat pe secții și în saloane și au reușit să scoată într-un sfert de oră cam 90% dintre pacienți până au venit pompierii, care au ajutat în special scoaterea pacienților din Reanimări și mulți dintre pacienții imobilizați. A fost un șoc pentru toată lumea. Este foarte greu să treci prin momentele acestea. A fost foc pe Reanimare, dar fum în tot spitalul. Multe dintre fete au fost afectate de acel fum, dar nimeni nu a fugit. Toată lumea a intrat pe secții și a scos de acolo pacienții, au pus scările. Au scos pacienții pe scări și lumea a plecat după ce a fost scos și ultimul pacient. Este mult mai greu să scoți niște pacienți care sunt dependenți de oxigen. Îl luai de la sursa de oxigen și jos, pe scară, trebuia să fie o asistentă care să-l aștepte cu o butelie de oxigen. După aceea trebuia dus în salvare și și dus mai departe. S-au mobilizat exemplar atunci angajații și pompierii și salvările. Au venit foarte multe și am reușit să transportăm foarte rapid pacienții. Aproape toți pacienții erau dependenți de oxigen“, ne-a mărturisit medicul Irina Dumitru.

După 2 luni, în sănătatea din Constanța nu s-a schimbat mare lucru, iar pandemia scoate la lumină precaritatea sistemului sanitar. De asemenea, justiția nu a reușit nici până acum să dea o sentință finală în acest proces. Chiar dacă au trecut două luni de atunci, cei care au supravieţuit tragediei îşi aduc aminte totul, de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Nimeni nu va şterge însă amintirea celor care au murit. 

“Ne dorim tare mult să ne întoarcem acasă, să fim aceeași echipă, o echipă care a salvat foarte multe vieți în pandemia de COVID”

Personalul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase a fost relocat, iar rând pe rând medicii au fost audiați de procurori. “Din păcate, spitalul este închis. Nu este căldură, nu este apă caldă. Colegii mei, aproape în totalitate, sunt detașați la toate spitalele din județ. Sperăm ca aceste detașări să se mențină cât mai mult, pentru că nu avem nicio speranță să deschidem spitalul mai devreme de 20 decembrie, un termen pe care ni l-au dat cei de la primărie. Dar, dacă nu se va deschide pe 20 decembrie, probabil că se va deschide în ianuarie. Am tot sperat că se va deschide acum, pe 2 decembrie, dar din păcate nu am reușit să facem lucrul acesta. Se lucrează în continuare. Se primesc avize. Din păcate, ritmul în care se lucrează nu este unul pe care ni-l doream noi. Speram ca toate lucrurile să se întâmple mult mai repete, pentru că ne dorim tare mult să ne întoarcem acasă, să fim aceeași echipă, o echipă care a salvat foarte multe vieți în pandemia de COVID“, a declarat, pentru Focus Press, dr. Irina Magdalena Dumitru, medicul șef al Secției Clinice II Adulți din cadrul SCBI din Constanța.

De ce nu se urgentează lucrările de redeschidere a Spitalului de Infecțioase, în contextul în care Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” este sufocat de pacienți și riscăm în orice moment să asistăm la o nouă tragedie, suntem în stare de alertă, valul 4 al pandemiei de COVID, iar din ianuarie ne vom confrunta cu valul 5?

“Dacă măcar jumătate din suma pe care o alocă primăria pentru acest iluminat public ar fi dat-o pentru reabilitarea Spitalului de Boli Infecțioase, acum ar fi fost minunat”

Din păcate nu se mișcă, pentru că legislația probabil este foarte stufoasă. Foarte multă birocrație. Pe de altă parte, nu sunt bani. Ni s-a spus că nu sunt bani și că nu se pot face lucrurile așa cum ne dorim noi. Noi am făcut un apel inclusiv al populație, inclusiv la oamenii de afaceri. Am mers din poartă-n poartă și am cerut fonduri suplimentare. Am rugat populația, oameni care ar putea să ne ajute, să doneze bani. Am deschis și conturi la Asociația “Dăruiește Aripi”. Sunt mai multe asociații care s-au oferit să primească banii și să ne ajute în acest sens. Din păcate s-au strâns foarte puțini bani și nu ne putem descurca deloc cu ei. Banii care vin de la primărie și de la Ministerul Sănătății sunt foarte puțini, eșalonați în etape și lucrurile nu se întâmplă așa cum ne doream să se întâmple și așa cum ni s-a promis că se întâmplă. La început, în octombrie, când am discutat despre termene, ni s-a spus: “Nu-i nicio problemă! Vom asigura salarii, vom asigura reparații, vom asigura tot”. Ne aflăm la începutul lui decembrie și se pare că lucrurile acestea nu se vor asigura. Dacă măcar jumătate din suma pe care o alocă primăria pentru acest iluminat public, nu zic că nu este minunat să ai luminițe de Crăciun, ar fi dat-o pentru reabilitarea Spitalului de Boli Infecțioase, acum ar fi fost minunat“, ne-a declarat dr. Dumitru.

“Speram să vină și pentru noi Moș Crăciun și să ne reunim în jurul bradului, dar lucrul acesta se pare că nu va fi posibil”

Detașările cadrelor medicale au fost prelungite pentru încă o lună, însă din ianuarie 2022 nu se știe ce se va întâmpla cu ei. La final de an, angajații SCBI trăiesc cu teama zilei de mâine. “De obicei este o lună a bucuriei. Noi, chiar dacă era pandemie, întotdeauna ne pregăteam sufletește să fim acasă, împreună, în echipa-n care ne-am format. În momentul de față există această teamă că în ianuarie nu vor mai fi detașați. Numărul de cazuri de COVID a scăzut foarte mult. Colegii mei sunt detașați în toate spitalele din Constanța, la Spitalul Militar, la Spitalul Județean, la Pneumoftiziologie, la Medgidia. Sunt spitale care nu mai doresc prelungirea acestor detașări și este absolut normal. Este foarte greu să nu mai lucrezi în echipa care te-a format, pentru că fiecare avea rolul lui în echipă și știa ce trebuie să facă și cum trebuia să facă. Trebuie să spun cu mândrie că era cel mai organizat spital, cu circuite foarte bune, cu foarte multe surse de oxigen. Eram singurul spital care asiguram o cantitate foarte mare de oxigen, pentru pacienții cu forme severe de boală, ceea ce nu se mai întâmplă în momentul de față. Ne temem că din ianuarie vom rămâne fără detașări. Avem colegi care lucrează în Laborator, colegii de la Farmacie, mulți dintre ei sunt fie în concedii medicale sau și-au luat concediu de odihnă, dar se vor termina și aceste concedii și la un moment dat vor trebui să intre într-un fel de șomaj sau concediu fără plată, ceea ce nu este normal pentru că este decembrie. În decembrie ar trebui să vină Moș Crăciun. Speram să vină și pentru noi Moș Crăciun și să ne reunim în jurul bradului, dar lucrul acesta se pare că nu va fi posibil”, este dorința medicilor.

“Pacienții cu HIV suferă foarte mult. Ei nu s-au mai putut interna”

Pe 20 decembrie ar putea să se dea drumul doar la spitalizări de zi și la Compartimentul de HIV. “Pacienții cu HIV și în acest moment suferă foarte mult. Ei nu s-au mai putut interna. Nu am mai putut monitoriza cazurile așa cum o făceam până acum. Avem peste 1.000 de pacienți în supraveghere și aceștia chiar au suferit foarte mult în această perioadă. Este foarte greu să te internezi în alte spitale și mai ales că nu erau locuri. Spitalele constănțene au fost sufocate de pacienții COVID, în condițiile în care locurile din spitalul nostru au lipsit. Noi asiguram 220 de paturi de pacienți, plus Reanimarea“, ne-a declarat dr. Dumitru.

“Riscul de incendiu există în orice spital, în care există un consum foarte mare de oxigen. Există inclusiv riscul la Județean să în aer”

Ce s-a stabilit în urma anchetei? Care sunt concluziile? “Deocamdată nu ni s-au comunicat concluziile și probabil că în continuare sunt cercetări. Probabil că instalația electrică a fost de vină, pentru că a fost suprasolicitată și spitalul vechi, din 1936. S-au făcut foarte multe lucruri în spital. S-a făcut această Reanimare, care a ajutat foarte mult, dar instalația electrică fiind una veche, probabil că ar fi trebuit reabilitate, la un moment dat a cedat. Riscul de incendiu există în orice spital, în care există un consum foarte mare de oxigen. După noi a urmat Ploieștiul. Probabil că există în continuare acest risc, inclusiv la Spitalul Județean. Dacă vom intra în ianuarie în valul 5 fără paturile de la Boli Infecțioase și vor exista în continuare atât de multe cazuri există inclusiv riscul la Județean să în aer. Nu eram pregătiți să avem atât de multă nevoie de oxigen. Este nevoie de senzori de oxigen, dar este nevoie de extractoare de oxigen. În momentul în care se sesizează ceva nu este suficient să deschizi geamul. Există niște aparate care pot extrage oxigenul din cameră în așa fel încât să existe o cantitate minimă de oxigen necesară pacienților“, susține dr. Dumitru.

Noi nu cerem imposibilul. Cerem o șansă pentru populație. Sunt oameni care s-au prăpădit în UPU, pentru că nu au ajuns la o gură de oxigen. Nu au existat paturi de spitalizare

Autoritățile locale și centrale s-ar putea reuni la aceeași masă și să identifice sluțiile cele mai bune pentru urgentarea deschiderii spitalului. “Noi nu credem că cerem imposibilul. Cerem o șansă pentru populație. Cineva a făcut o statistică și spunea că, în momentul în care spitalul a fost închis, mortalitatea în Constanța a fost mult mare decât ce s-a întâmplat anterior. Nu au existat paturi de spitalizare. Sunt oameni care s-au prăpădit în UPU, pentru că nu au ajuns la o gură de oxigen. Nu au existat paturi de spitalizare. Numărul de paturi de spitalizare a fost mult mai mic la noi în județ comparativ “cu alte județe, în condițiile în care am fost campioni la COVID“, a conchis medicul Dumitru, cel care împreună cu angajații SCBI a reușit să salveze viețile constănțenilor în pandemie.

Ce se întâmplă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, la 2 luni de la tragedia care a cutremurat țara și cât la sută din imobil va mai putea fi folosit în urma incendiului?

Detalii în VIDEO interviul Focus Press!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.